Ποιες αλλαγές έρχονται σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και η αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων ξεχωρίζουν από το φορολογικό πακέτο που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σήμερα Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τον ΦΠΑ θα προβλέπεται η θέσπιση τριών συντελεστών 6%, 13% και 23%. Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων. Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) και τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ότι αφορά στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, η αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100% και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.

Για τους αγρότες θα προβλέπεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%, η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.