Ρευστότητα 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν

Νέα μέτρα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας προωθεί η Ευρωπαική Επιτροπή. Ως «εξαιρετικό» μέτρο η Επιτροπή προτείνει να βελτιωθεί η άμεση ρευστότητα στη χώρα, έτσι ώστε οι επενδύσεις να μπορούν να χρηματοδοτηθούν κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πρόωρη εκταμίευση του εναπομείναντος 5% των εκκρεμών πληρωμών της ΕΕ που κανονικά διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ενός ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης να αυξήσει το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και θα διατεθούν στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ, 500 εκατ. φέτος και άλλα 500 εκατ. το επόμενο.

«Η Κομισιόν είναι πεπεισμένη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνοδευτούν από επενδύσεις και ανάπτυξη προκειμένου να υπάρξει απασχόληση», δήλωσε η Επίτροπος περιφερειακής πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Η Ρουμάνα Επίτροπος σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό το έκτακτο μέτρο θα χρειαστεί και την έγκριση της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕπΙσήμανε ακόμη ότι και από την πλευρά της η Αθήνα θα πρέπει να κάνει τις δικές της κινήσεις, υλοποιώντας τη συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής την Κυριακή.

Είπε μάλιστα στα ελληνικά: «Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις, είμαστε μια οικογένεια και αυτό σημαίνει ότι ο ένας πρέπει να βοηθά τον άλλον».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.