Σε έναν μήνα ο… λογαριασμός της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης

Στις 24 Οκτωβρίου αναμένεται να πάρουν τον «λογαριασμό» των κεφαλαιακών αναγκών οι τράπεζες προκειμένου να ξεκινήσουν με διαδικασία εξπρές τις αυξήσεις κεφαλαίου και επί του παρόντος η διάθεση κυρίως του SSM να βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα με συντηρητική προσέγγιση έχει προκαλέσει ανησυχία.

Η πορεία της αξιολόγησης παραμένει η πιο κρίσιμη παράμετρος για την ανακεφαλαιοποίηση σε ένα χρονοδιάγραμμα εξαιρετικά «πυκνό» για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να κινηθεί γρήγορα και να πείσει τους εταίρους για τη σταθερότητα και τη δέσμευση στο μνημόνιο.

Ήδη, η ελληνική πλευρά διατυπώνει ενστάσεις σχετικά με εκτιμήσεις που χρησιμοποιούν οι θεσμοί στη διαγνωστική άσκηση, όσον αφορά μεταξύ άλλων την ύφεση ή την αποτίμηση των ακινήτων, και οι οποίες δείχνουν μια τάση πολύ συντηρητικής προσέγγισης, που αν επικρατήσει ώς το τέλος «θα βγάλει» μεγάλες ανάγκες που θα κινούνται προς το υψηλότερο σημείο του τραπεζικού πακέτου του μνημονίου.

Οι τράπεζες ελπίζουν ότι στο τέλος θα υιοθετηθεί πιο ρεαλιστική προσέγγιση και θα δοθεί ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση, και έχουν ζητήσει να δοθούν τα αποτελέσματα το Σαββατοκύριακο 24-25 Οκτωβρίου ώστε να υπάρχει χρόνος για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία εκτιμούν ότι η συζήτηση περί παροχής πρόσθετων κινήτρων προς ιδιώτες χρειάζεται περισσότερο χρόνο από αυτόν που επιτρέπει το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του μνημονίου.

Αντιθέτως, θεωρείται πιθανότερο να γίνει δεκτή η πρόταση να καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια οι ανάγκες που προκύπτουν από το AQR και το βασικό σενάριο, και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το μέρος που θα προέλθει από το δυσμενές σενάριο. Το ΤΧΣ θα μπορούσε να αποκτήσει συμμετοχή με δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές με προκαθορισμένη τιμή και να έχει αυξημένη παρέμβαση στις τράπεζες, την οποία άλλωστε επιβάλλει και το νέο μνημόνιο.

Ένας διαχειρίσιμος λογαριασμός θα μπορούσε και χωρίς πρόσθετα «γλυκαντικά» να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, κάτι που επιδιώκει πλην της ελληνικής πλευράς και ο ESM, με τους εκπροσώπους των εποπτών να εμφανίζονται αυστηρότεροι.

Κομβικό θέμα τα «κόκκινα» δάνεια

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+1,17% οφείλουν να «τρέξουν» παράλληλα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και αυτό της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που είναι κομβικό για τους θεσμούς. Πρόκειται για ένα θέμα πολιτικά φορτισμένο, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, που επισημαίνουν ότι μια πειστική λύση σε αυτό θα βελτιώσει τις παραδοχές της άσκησης επί των χαρτοφυλακίων.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές, αφού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο βασίζεται στην BRRD, όπως και τις αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ, και να προχωρήσει σε άτυπη διαπραγμάτευση για τις τελικές παραδοχές και τα αποτελέσματα των stress tests και τη συμμετοχή των ιδιωτών. Στη μεγάλη εικόνα, οφείλει να κάνει πειστικές κινήσεις εφαρμογής του μνημονίου, δείχνοντας και βούληση και πράξεις.

Εύλογα όλα τα ανοικτά θέματα προκαλούν ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υπέστη έξι stress tests σε τέσσερα χρόνια και παρά τη δύσκολη συγκυρία κινείται σταθερά σε ομαλοποίηση μετά το σοκ των capital controls, με τους εκπροσώπους των θεσμών να αμφισβητούν σε αυτή τη φάση ακόμη και τα στοιχεία αυτής της προόδου.

Στην άτυπη διαπραγμάτευση παίρνει μέρος και η πλευρά ιδιωτών μετόχων που επιδιώκουν την αποφυγή συντριπτικού dilution με lobbying σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ακόμη και με αναφορά στο ενδεχόμενο νομικών ενεργειών εναντίον ακόμη και της ΕΚΤ στην περίπτωση εκμηδένισης της συμμετοχής τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συντηρητική προσέγγιση από πλευράς του SSM πιθανώς θα αυξήσει σημαντικά τις κεφαλαιακές ανάγκες ώστε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πώληση στοιχείων του ενεργητικού και περιορισμό δραστηριοτήτων προκειμένου να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα χρειαστεί αναθεώρηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, αν και εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν σχολίασε στο πρακτορείο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Της Άννας Δόγα

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.