Στο τραπέζι plan B στο Ασφαλιστικό για να αποφευχθούν νέες μειώσεις στις συντάξεις

«Διορθωτικές κινήσεις»

Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και του καθεστώτος των συντάξεων «α λα ελληνικά» για την… αποφυγή της εφαρμογής σειράς μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο (κυρίως τις νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές) και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την αποτροπή δομικών – μακριά από το «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις, στις ομαδικές απολύσεις και στον νόμο για την κήρυξη απεργιών, προβλέπει το plan B του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου.
Το σχέδιο υπέβαλε προς έγκριση στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε χθες ότι «κινείται εντός του πλαισίου της συμφωνίας με τους θεσμούς» τόσο σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό -με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα για τη ψήφιση νέων μέτρων από τον ερχόμενο Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015- όσο και σε σχέση με τα βήματα διαβούλευσης που προβλέπονται να γίνουν έως τα τέλη του έτους για τα εργασιακά.
Ισοδύναμα
Για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θα αξιοποιηθεί σχετική δυνατότητα που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/15) στη σελίδα 1021, όπου ορίζεται ότι «οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τους τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα ισοδύναμου αποτελέσματος στο πλαίσιο του συστήματος συνταξιοδότησης, σε αντικατάσταση ορισμένων μέτρων που προβλέπονται, έχοντας υπόψη τον αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη και υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της φάσης του σχεδιασμού, θα είναι συγκεκριμένα και ποσοτικά μετρήσιμα σε επαρκή βαθμό και ελλείψει αυτών, η βασική επιλογή είναι ό,τι έχει συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στο Μνημόνιο». Παρά τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την εκπόνηση τόσο του ελληνικού σχεδίου μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού όσο και των αναλογιστικών μελετών, ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Οπως είπε, «στόχος είναι να διασφαλιστούν η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ένα επίπεδο αξιοπρεπών συντάξεων και να μην μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις». Το υπουργείο θα εκδώσει, πάντως, κανονικά όλες τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους για την εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί από το 2010 έως και πριν από λίγες ημέρες (σταδιακό «μπλόκο» στις πρόωρες, αλλαγή τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού που αναλογεί σε εισφορές έως την ηλικία των 67 ετών για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης κ.α.).
Ευρωπαϊκό μοντέλο
Σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον κατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις και τον απεργιακό νόμο, ο Γ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις ελληνικές θέσεις, ζητώντας οι αλλαγές στα εργασιακά να συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Αν και σε πολλά ζητήματα (όπως στο υπουργικό «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις) η Ελλάδα… αποκλίνει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Γ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι αποκτώντας το ελληνικό ζήτημα ευρωπαϊκή διάσταση θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, «η απορυθμισμένη Ελλάδα θα γίνει ο καθρέφτης της απορυθμισμένης Ευρώπης». Ο υπουργός έχει ξεκινήσει, πάντως, διμερείς επαφές με εκπροσώπους θεσμών και την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη χώρα ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Γκάι Ράιντερ. Ολες οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τον Δεκέμβριο του 2015 (τον ίδιο μήνα που λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας).
Εμπειρογνώμονες – Εργασιακό
Ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Αποφάσεις
Το υπουργείο θα εκδώσει, πάντως, κανονικά όλες τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους για την εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί από το 2010 έως και πριν από λίγες ημέρες (σταδιακό «μπλόκο» στις πρόωρες, αλλαγή τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού που αναλογεί σε εισφορές έως την ηλικία των 67 ετών για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης κ.α.).

Πηγή: imerisia.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.