Στο χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ εντάσσονται και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αλλαγές στο παρά πέντε πέρασε η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν σφοδρές με τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου να πέφτουν στο κενό.

Στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής η φορολόγηση και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις με τον χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ, όπως μετ’ επιτάσεως ζητούσε ο κλάδος.

Ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα ισχύσει για τις βίλες και τις πολυτελείς κατοικίες που ενοικιάζονται την τουριστική περίοδο, μια μόδα των τελευταίων χρόνων. Η κατηγορία αυτή θα παραμείνει στον υψηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

Αναφερόμενη στη τροπολογία αυτή η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι «διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωναν πολλαπλάσιο φόρο» καθώς «θα φορολογούνταν ως κατοικίες».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) καθώς και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ) με επιστολές τους τις προηγούμενες ημέρες στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ζητούσαν ομοιόμορφο ΕΝΦΙΑ σε όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Τονίζοντας την ιδιομορφία της ξενοδοχειακής υποδομής της χώρας, στην οποία το 40% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της Ελλάδας ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις, τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατό αυτές να υπερφορολογούνται ως … «κατοικίες» και να διαφοροποιούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές εταιρειών που λειτουργούν ως ξενοδοχεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.