Στο -0,2% το γερμανικό ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, μηδενική ανάπτυξη στη Γαλλία

Eικόνα επιβράδυνσης παρουσιάζει η γερμανική οικονομία μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ και η γαλλική οικονομία εμφανίζεται στάσιμη την ίδια περίοδο. Το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε απροσδόκητα κατά 0,2% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, ενώ η ανάπτυξη του προηγούμενου τριμήνου αναθεωρήθηκε ελαφρά προς τα κάτω. Η Γαλλία είδε μηδενική μεταβολή στο ΑΕΠ της, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με τον στόχο για ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος να απομακρύνεται.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη συνολικά αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα το μεσημέρι της Πέμπτης. Την εικόνα των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης συμπληρώνει το -0,2% της Ιταλίας που είχε ανακοινωθεί προ ημερών. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των «17» στο δεύτερο τρίμηνο βρίσκονταν περί του +0,1%.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, το ΑΕΠ της Γερμανίας υποχώρησε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν πως η γερμανική οικονομία θα παρέμενε στάσιμη.

Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (οι εκτιμήσεις βρίσκονταν στο 1,5%). Επιπλέον όμως, η ανάπτυξη του α’ τριμήνου αναθεωρήθηκε από το αρχικό 0,8% στο 0,7%

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αποδίδει την υποχώρηση του β’ τριμήνου στη ασθενέστερη ενίσχυση των εξαγωγών σε σύγκριση με εκείνη των εισαγωγών αλλά και στην κάμψη επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα -η οποία πάντως σχετίζεται και με τα ευνοϊκότερα στοιχεία του προηγούμενου τριμήνου, εξαιτίας του ηπιότερου χειμώνα.

Στον άλλον πνεύμονα της οικονομίας της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, το ΑΕΠ εμφανίζεται στάσιμο στο β’ τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία που επίσης ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Τα στοιχεία συμπαρασύρουν τις προσδοκίες για το 2014 στο Παρίσι. Ο στόχος για ανάπτυξη 1% φέτος είναι πλέον σχεδόν άπιαστος, όπως έγραψε ο ίδιος ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη Monde την Πέμπτη, ενώ και το έλλειμμα αναμένεται εξαιτίας της χαμηλότερης ανάπτυξης να διαμορφωθεί υψηλότερα των αρχικών στόχων.

Αντί του αρχικού 1% για φέτος, «η γαλλική ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 0,5%, και τίποτε δεν μας επιτρέπει να στην παρούσα φάση να περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη ανάνπτυξη του 1% για το 2015», ανέφερε ο Σαπέν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.