Στο 3,5% οι εβδομαδιαίες απώλειες των ευρωαγορών

Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας, εξαιτίας των εξελίξεων στην Ελλάδα, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,67% υποχώρησε κατά 0,67% στις 6.586 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,37% κατέγραψε πτώση 0,37% στις 11.058 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,57% έκλεισε πτωτικά κατά 0,57% στις 4.808 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,53% στις 383,42 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες της εβδομάδας στο 3,4%. Σήμερα ο όγκος συναλλαγών ήταν κατά 35% χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών, λόγω της αργίας στη Wall Street.

Στο ταμπλο, η K+S ενισχύθηκε κατά 4,5%, μετά την ανακοίνωση της Potash ότι θα προσπαθήσει να άρει τις αντιρρήσεις της γερμανικής εταιρείας για την πρόταση εξαγοράς που της έχει καταθέσει.

Στον αντίποδα, η Rio Tinto Group υποχώρησε κατά 0,9% και η BHP Billiton κατά 1,7%, καθώς οι τιμές του σιδήρου υποχωρούν, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον περασμένο Απρίλιο. Αιτία της πτώσης είναι η συρρίκνωση της δραστηριότητας στην Κίνα.

Επίσης, στο -1,6% βρέθηκε η Royal Bank of Scotland Group, μετά την ανακοίνωση ότι ίσως χρειαστεί να καταβάλει 13 δισ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές λόγω παράνομων πρακτικών στην αγορά ενυπόθηκων δανείων.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε υψηλό τεσσάρων ετών, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη εμφανίζει σημάδια ανθεκτικότητας κατά το δεύτερο τρίμηνο και μετά. Ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών δείκτης της Markit για την Ευρωζώνη – ένα μέτρο της δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες τον Ιούνιο, οριακά υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση των 54,1 μονάδων.

Επίσης, ελαφρώς καλύτερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για το λιανεμπόριο στην Ευρωζώνη. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,1%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.