Συνθήκες περαιτέρω τόνωσης της εμπιστοσύνης διαπιστώνει η Alpha Bank

Συνθήκες περαιτέρω τόνωσης της εμπιστοσύνης ότι η χώρα βαδίζει στο σωστό δρόμο διαπιστώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Οι αναλυτές της τράπεζας εστιάζουν στη συνεχή καταγραφή ενδείξεων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, στην πρόσφατη αποδέσμευση της νέας δόσης της χρηματοοικονομικής ενίσχυσης της χώρας από το Eurogroup, ύψους 1 δισ. ευρώ, στη συστηματική προώθηση των προαπαιτούμενων για την αποδέσμευση και της επόμενης δόσης των 1 δισ. ευρώ, αλλά και στην έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank αναφέρει μεταξύ άλλων πως σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, που επιδεινώθηκε ξαφνικά τις τελευταίες δύο ημέρες λόγω σοβαρών διαταραχών στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, η Ελλάδα προχώρησε χθες στην έκδοση 3ετούς ομολόγου (συμπληρώνοντας σταδιακά την καμπύλη αποδόσεών της), από το οποίο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο 3,5%.

Ακόμη, στις ευνοϊκές εξελίξεις στην ελληνική οικoνομία η Alpha προσθέτει και τις ακόλουθες:

α) Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο 2014 και αύξηση 0,2% σε ετήσια βάση στο 5μηνο 2014, έναντι πτώσης 5,6% τον Μάιο 2013 και πτώσης 3,2% στο 5μηνο 2013.

β) Η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας αυξήθηκε σημαντικά στο 64,1% στο 5μηνο 2014, έναντι 51,0% που είχε διαμορφωθεί στο 5μηνο 2013. Επίσης, οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα (on line τιμές ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο) τον Ιούλιο 2014 ήταν αυξημένες κατά 13,5% σε ετήσια βάση (+17% στα Ξενοδοχεία της Αθήνας), σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Trivago). Η αύξηση της πληρότητας και των τιμών των ξενοδοχείων σηματοδοτούν την αύξηση του κύκλου εργασιών στον τουρισμό,, καθώς και την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των αφίξεων και των εσόδων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά το 2014, με σημαντική συμβολή και στην αύξηση του ΑΕΠ.

γ) Οι εισαγωγές αγαθών, με βάση τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσαν αύξηση κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο.2014 και μικρή πτώση κατά 0,7% σε ετήσια βάση στο 5μηνο 2014. Επίσης, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν μικρή αύξηση κατά 1,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο 2014 αλλά ήταν μειωμένες κατά 4,8% στο 5μηνο 2014. Είναι κατανοητό ότι η αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στις επενδύσεις σε υποδομές συμβάλουν στην αύξηση των εισαγωγών, αλλά σε κάποιο βαθμό και στη μείωση των εξαγωγών αγαθών (στο βαθμό που αυτά καταναλώνονται εγχωρίως).

δ) Στον χρηματοοικονομικό τομέα ο ΟΤΕ συνέχισε την πρακτική (πολλών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων) του δανεισμού απευθείας από τις αγορές ομολόγων με μειούμενο κόστος δανεισμού.

ε) Στον τομέα των εισροών επιχειρηματικών και επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, σημειώνεται ότι ο Ιούνιος 2014 ήταν ο 20ος συνεχόμενος μήνας που οι επενδυτές από το εξωτερικό ήταν καθαροί αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

στ) Στην περίοδο 9-11 Ιουλίου 2014 αναμένεται και η πρώτη δημόσια εγγραφή στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την κρίση. Πρόκειται για την εταιρεία «Ελληνική Τεχνοδομική-Άνεμος» που δραστηριοποιείται στον τομέα των αιολικών πάρκων και είναι θυγατρική της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΟΡ.

ζ) Τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης στο 5μηνο 2013 δείχνουν ότι η εκτέλεσή του πραγματοποιείται πολύ ικανοποιητικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.