Συσκέψεις Σταϊκούρα με εκπροσώπους των ενστόλων

Από τις 11.00 το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει στο γραφείο του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τους εκπροσώπους των ένστολων με στόχο την επίτευξη μια πολιτικής συμφωνίας μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των περικοπών που έγιναν το 2012.

Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων που περικόπηκαν (με βάση την απόφαση του ΣτΕ) σημειώνοντας ωστόσο ότι στη συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τους ένστολους για το 2014 (είχε προβλεφθεί μόνον για τους δικαστικούς).

Στόχος της διαπραγμάτευσης από την πλευρά του υπουργείου είναι να μειωθεί ο «λογαριασμός» που θα πληρώσει το Δημόσιο κατά 170 εκατ. ευρώ, από τα 550 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ αναδρομικών, για τα οποία ο στόχος είναι να καταβληθούν σταδιακά.

Και αυτό γιατί οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 φαίνεται ότι καλύπτουν μόνο ένα μέρος του κόστους, ενώ για το 2015 προβλέπεται ήδη (στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ.

Το κονδύλι των 550 εκατ. ευρώ των αναδρομικών αφορά στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και προκύπτει ως εξής: 420 εκατ. ευρώ για τους εν ενέργεια και 130 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους.

Παράλληλα στο ΓΛΚ υπολογίζουν και το μόνιμο κόστος των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τις αυξήσεις.

Η εξοικονόμηση των 170 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα προκύψει από ένα «μίγμα» ενεργειών και συμφωνιών που αφορούν σε παραμέτρους της απόφασης του ΣτΕ:

Πρώτον, υπάρχει η σκέψη να συμψηφιστούν οι αυξήσεις με τα ποσά του κοινωνικού μερίσματος που έλαβαν οι ένστολοι με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους (δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ).
Δεύτερον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να «παγώσουν» εκ νέου μισθολογικές προαγωγές, οι οποίες είχαν «ξεπαγώσει» ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις των μισθών από το 2012 και μετά.
Τρίτον, αναζητείται συσταλτική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ ώστε είτε να μειωθούν τα αναδρομικά που θα καταβληθούν είτε να παραμένει ένα μικρό μέρος των μειώσεων που επιβλήθηκαν.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν 268.500 ένστολους, 80.000 εν ενέργεια στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις, 53.000 στην ΕΛ.ΑΣ., 8.000 πυροσβέστες, 7.500 λιμενικούς και περίπου 120.000 απόστρατους όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.