Τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τον ELA

Σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί τελικά η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την επαναξιολόγηση της κατάστασης δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), το όριο δανεισμού του οποίου βρίσκεται στα 78,9 δισ. ευρώ, αλλά και του καθεστώτος των εγγυήσεων (collateral) που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ για να χρηματοδοτηθούν από τον ELA.

Αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ, παρά τις πιέσεις από τα σκληροπυρηνικά μέλη της, δεν θα αλλάξει την μέχρι τώρα πολιτική της σε ότι αφορά τη ρευστότητα σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά, τώρα μάλιστα που υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, «η Ελλάδα έδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη δικαιολογία για να διατηρήσει τη συνέχιση της ρευστότητας στο τραπεζικό της σύστημα, πείθοντας τους πιστωτές της ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές για να αποφύγει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία».

Θετικό σήμα περιμένει εναγωνίως και η Αθήνα μετά και τo Eurogroup, αλλά κυρίως δεδομένης της ασφυκτικής κατάστασης στα ταμειακά διαθέσιμά της.

Μπορεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να ξεκαθάρισε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι καμία ανακοίνωση του Eurogroup δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σήμα στην ΕΚΤ, αφού αυτή είναι ανεξάρτητη, κάτι που τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο πολλές φορές αξιωματούχοι της ΕΚΤ αλλά και ο ίδιος ο Μ.Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και οι διαπιστώσεις του Eurogroup για το πόσο μακριά η κοντά βρίσκεται η συμφωνία με την Αθήνα, επηρεάζει και τη στάση της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του ELA κατά 2 δισ. ευρω, στα 78,9 δισ. ευρω, ενώ είχε μετατεθεί για αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για το καθεστώς των collateral που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ, φέρονται να πιέζουν προκειμένου το καθεστώς να γίνει πιο αυστηρό (να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό του «κουρέματος» που επιβάλλεται στα ενέχυρα), αίτημα, που, αν γίνει τελικώς αποδεκτό, θα περιορίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, μετά και την αναγνώριση προόδου στο ελληνικό ζήτημα από το Eurogroup εκτιμάται ότι η απόφαση για τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών θα «παγώσει», τουλάχιστον για άλλη μια εβδομάδα, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλεισθεί το αρνητικό σενάριο αύξησης του κουρέματος τους.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως «κάτι τέτοιο δεν αναμένεται καθώς για να πράξει αναλόγως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται σχετική απόφαση από το Eurogroup».

Με βάση το πρώτο μνημόνιο, το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων έχει τοποθετηθεί στα 15 δισ. ευρώ. Η εξαίρεση με άνοιγμα του ορίου στα 18 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2012, είχε γίνει κατόπιν απόφασης που ελήφθη σε Eurogroup δίνοντας την «έγκριση» στην ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν έντοκα 13,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τους κανόνες μπορούν να καταθέσουν στον ELA έντοκα γραμμάτια μόλις 3,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε εκ νέου μετά το Eurogroup και στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά του waiver, δηλαδή της δυνατότητας οι ελληνικές τράπεζες να καταθέτουν ως ενέχυρα τα ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στην ΕΚΤ, με στόχο τον απευθείας δανεισμό.

«Εμείς κρίνουμε ότι όπως τότε δεν έπρεπε να είχε αφαιρεθεί το waiver έτσι και τώρα θα έπρεπε να έχει επιστρέψει. Τα λέω αυτά με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Ωστόσο, οι ενδείξεις είναι αρνητικές για την υλοποίηση και αυτού του αιτήματος, καθώς με απανωτές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει επισημάνει ότι «η επαναφορά και το άνοιγμα της στρόφιγγας από την ΕΚΤ θα γίνει όταν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις υλοποίησης του προγράμματος».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.