Υπερ- επόπτης της δημοσιονομικής πολιτικής θα λογοδοτεί στους θεσμούς

Λειτουργικό πριν την οριστικοποίηση του Μνημονίου Κατανόησης της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), δηλαδή πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να είναι το νέο Δημοσιονομικό Συμβούλιο που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών ημιαυτόματα μέτρα περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, και ειδικότερα μηνιαίων και τριμηνιαίων στόχων σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξαιρουμένου του επενδυτικού σκέλους.

Οι ημιαυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνεται αφού θα έχει προηγουμένως αναζητηθεί και η προηγούμενη έγκριση από τους θεσμούς.

Σε περίπτωση κατά την οποία σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον τριμηνιαίο στόχο, οι οποίες δεν αποδίδονται σε εξαιρετικές περιστάσεις κατά θα ενεργοποιείται ξανά διορθωτικός μηχανισμός ύστερα από σχετική γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Ο διορθωτικός μηχανισμός σύμφωνα με το νομοσχέδιο συνίσταται στην κάλυψη της απόκλισης, είτε με περικοπή δαπανών, είτε με ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση των εσόδων.

Η περικοπή δαπανών ή και η ενίσχυση των εσόδων (με αύξηση φόρων ή εισφορών) θα εφαρμόζεται κατά σειρά προτεραιότητας: α) στον φορέα ή τους φορείς από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση, β) σε οποιονδήποτε από τους φορείς που ανήκουν στον ίδιο υποτομέα και που εποπτεύονται από το ίδιο Υπουργείο με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση, γ) σε οποιονδήποτε από τους φορείς ανήκουν στον ίδιο υποτομέα με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προήλθε η απόκλιση ανεξαρτήτως εποπτεύοντος Υπουργείου και δ) σε οποιοδήποτε φορέα ή φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.