Αχτσιόγλου: Η ΝΔ πυροδότησε μαζικά προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

«Η κυβέρνηση επιλέγει να μεταφράσει τις αντιδράσεις των φορέων για το νομοσχέδιο σε δήθεν υποστήριξη. Κλείνει τα αυτιά της στις αγωνίες των πολιτών και νομίζει ότι ο κόσμος επικροτεί τη στρατηγική της», δήλωσε η , βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για το πτωχευτικό νομοσχέδιο, σε ομιλία της στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κ. Αχτσιόγλου, τόνισε ότι οι φορείς μιλώντας για το νομοσχέδιο ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «τελειώνει η προστασία της κύριας κατοικίας. Καμία διάταξη, κανένα άρθρο αυτού του νόμου δεν μιλά για προστασία κύριας κατοικίας», σημείωσε. Επίσης, συμπλήρωσε, «σφίγγει τη θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των ευάλωτων νοικοκυριών» και «έρχεται σ’ αυτή τη συγκυρία να νομοθετήσει πώς θα κλείσουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, επεσήμανε ότι «αν η κυβέρνηση θεωρεί πως τη συμφέρουν οι συγκρίσεις, να τις κάνουμε. Η ΝΔ είναι το κόμμα που κυβερνούσε τα περισσότερα χρόνια, την περίοδο που η ελληνική οικονομία έκανε την καταστροφική βουτιά ύφεσης, φέρνοντας κατά μ.ο. ύφεση 4,8% ενώ η ευρωζώνη είχε ανάπτυξη 0,5%. Αντιθέτως την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μ.ο. ανάπτυξης 1% και η ευρωζώνη 1,9%», σημείωσε.

«Σήμερα, ο κ. Σταϊκούρας επαναλαμβάνει τα περί αναιμικής ανάπτυξης 2% τουΣΥΡΙΖΑ, όταν ήδη από το 2019, πριν την πανδημία, η ΝΔ έθεσε την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά και επίσημα το α΄ τρίμηνο του 2020, πολύ πριν το λοκ-ντάουν, σε ύφεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι εν μέσω αυτής της κρίσης, με 125.000 θέσεις εργασίας χαμένες ήδη, με τα εισοδήματα καταβαραθρωμένα, με 1 στις 3 επιχειρήσεις να αποφασίζουν για λουκέτα, η ΝΔ επαίρεται για τις επιδόσεις της στην οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «σχεδόν το 80% του σημερινού ιδιωτικού χρέους υπήρχε πριν από το 2015, πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η δε επαύξησή του αφορά στο μεγαλύτερό της μέρος τόκους και προσαυξήσεις των προηγούμενων χρεών»,επίσης «επί ΣΥΡΙΖΑ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 97 δισ. μειώθηκαν στα 75 δισ. Άρα οι ισχυρισμοί του κ. Σταϊκούρα περί διόγκωσης των χρεών επί ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ανακριβείς».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ακόμη, ότι «το τελευταίο εξάμηνο κοινοποιούνται σωρηδόν προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» και «αυτή η κατάσταση θα γενικευτεί και θα κανονικοποιηθεί με το πτωχευτικό νομοσχέδιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, «προστάτευσε την πρώτη κατοικία», ενώ η ΝΔ «δεσμεύτηκε και καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας»-στο σημείο αυτό κατέθεσε στα πρακτικά τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη δέσμευση της ΝΔ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς-, καθώς «οποιοσδήποτε πολίτης βρεθεί σε παύση πληρωμών χάνει όλη του την περιουσία, η οποίαρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.