Αυξάνεται το όριο των οφειλών για αυτοματοποιημένη διευθέτηση

Την αυτοματοποιημένη διαδικασία διευθέτησης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν από το νέο έτος όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν συνολικές οφειλές έως 300.000 ευρώ, έναντι των 50.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για ένα έτος (31/12/2019) συνοδεύεται και από απλοποίηση των διαδικασιών.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, με τη βελτίωση αυτή θα επιταχυνθεί η διαδικασία ρύθμισης οφειλών για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που σήμερα είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν χωρίς να είναι απαραίτητο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, περίπου το 80% των 5.800 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορά χρέη έως 50.000 ευρώ που υπάγονται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία. Πλέον, με τη διεύρυνση του ορίου το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει και το 95% των αιτήσεων.

Αυτήν τη στιγμή, όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, οι περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν τη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων και τον καθορισμό των δόσεων. Οπότε, αφού δεν ζητούν διαγραφή κεφαλαίου, ώστε να είναι υποχρεωτική η διαδικασία μέσω διαπραγματεύσεων, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην ακολουθείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης ζητεί διαγραφή κεφαλαίου, τότε, ακόμα και αν οι οφειλές του είναι της τάξεως των 50.000 ευρώ, ακολουθείται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Αξιολόγηση βιωσιμότητας

Στην απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών η αξιολόγηση της βιωσιμότητας γίνεται με τυποποιημένο τρόπο. Ειδικότερα, ένας οφειλέτης κρίνεται βιώσιμος για την τυποποιημένη πρόταση ρύθμισης, εφόσον πληροί σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

α) Θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο ν. 4469/2017, και

β) ο λόγος του συνόλου των οφειλών, μετά την αφαίρεση ποσοστού 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να είναι ίσος ή μικρότερος από 8.

Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης προϋπόθεσης, ως EBITDA λαμβάνεται υπ’ όψιν το μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει από τη σύγκριση:

του καθαρού αποτελέσματος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας χρήσης και
του μέσου όρου των δύο πλέον θετικών καθαρών αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων από τις τρεις τελευταίες χρήσεις.
Με την υπαγωγή στην απλοποιημένη διαδικασία διαγράφονται το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, ποσοστό 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, καθώς και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Πέραν, όμως, από την επέκταση της απλοποιημένης διαδικασίας, έρχεται μία ακόμη μία βελτίωση για τους οφειλέτες: Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες, στους οποίους η πολυμερής διαδικασία αποτυγχάνει λόγω μη συμμετοχής τόσων ιδιωτών πιστωτών, ώστε να μην επιτυγχάνεται απαρτία, να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, με τους ίδιους όρους όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.