Αύξηση 3% στα έσοδα γ’ τριμήνου πέτυχε η Vodafone Ελλάδος

Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδος κατά το τρίτο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης που ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2017 και ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της αμέσως προηγούμενης χρήσης της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Vodafone για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2017, τα έσοδα από υπηρεσίες της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 201 εκατ. ευρώ, έναντι των 195 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, αύξηση της τάξεως του 3%. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), το δεύτερο της χρήσης της εν λόγω εταιρείας, τα έσοδα από υπηρεσίες έχουν μειωθεί, γεγονός που σχετίζεται με την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται το καλοκαίρι, εξαιτίας των τουριστών (219 εκατ. ευρώ, έσοδα από υπηρεσίες το δεύτερο τρίμηνο).

Να σημειωθεί ότι το group στο εξεταζόμενο τρίμηνο για ορισμένες θυγατρικές του, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, δημοσιοποιεί μόνον τα έσοδα από υπηρεσίες (ούτε καν τα συνολικά) και τα στοιχεία για την πελατειακή βάση.

Ο αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας της Vodafone Ελλάδος στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 ήταν 5.483.000 (5.396.000 τέλος 2016). Τα συμβόλαια αποτελούν το 29,3% της πελατειακής βάσης. Στην καρτοκινητή καταγράφεται μια μείωση συνδέσεων της τάξεως των 40.000, η οποία πιθανώς οφείλεται στην εκκαθάριση της συνδρομητικής βάσης (κλείσιμο ανενεργών συνδέσεων). Το 2017, βάσει πάντα των στοιχείων που ανακοινώνει το group, έκλεισε με 651.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας. Βάσει ωστόσο των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, οι συνδρομητές σταθερής έχουν φθάσει τις 694.000.

Η χρήση δεδομένων για το εξεταζόμενο τρίμηνο ήταν 9.363 TB, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο πριν (5.054 ΤΒ), αλλά μειωμένη σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (12.088 ΤΒ) που περιλαμβάνει την τουριστική περίοδο. Το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή στην κινητή ήταν 8,3 ευρώ έναντι 8,1 ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Πτώση στην Ευρώπη κατά 2,8%
Kατά 3,6% μειώθηκαν τα έσοδα της Vodafone στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, η οποία επεσήμανε ότι τα συγκρίσιμα έσοδα από την πώληση υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών αυξήθηκαν. Στη διάρκεια του συγκεκριμένου τριμήνου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 11,80 δισ. ευρώ, από 12,24 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του αμέσως προηγούμενου χρόνου.

O βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος απέδωσε τη μείωση των εσόδων στον αποσυγκεντρωτισμό των ολλανδικών επιχειρήσεών του και στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Τα έσοδα από οργανικές υπηρεσίες -εξαιρουμένων δηλ. των επιπτώσεων από τις εξαγορές και τις συναλλαγματικές κινήσεις που παρακολουθούνται στενά από τη Vodafone- αυξήθηκαν κατά 1,1% ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο ευρωπαϊκός τομέας της Vodafone -όπου αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων της- παρουσίασε πτώση των εσόδων κατά 2,8% για το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία. Στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία-Ειρηνικό τα έσοδα της Vodafone μειώθηκαν κατά 5,6%.

Η εταιρεία επανέλαβε τις κατευθυντήριες γραμμές της για την οικονομική χρήση 2018, επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων θα αναπτυχθούν οργανικά κατά περίπου 10%, με ελεύθερη ταμειακή ροή άνω των 5 δισ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.