«Αγώνας δρόμου» για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου

Στο 1,214 δισ. ευρώ ανήλθε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου το ποσό που διέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Μόνο μέσα στον Αύγουστο δόθηκαν περίπου 109 εκατ. ευρώ καθώς το αντίστοιχο ποσό του επταμήνου, όπως καταγράφηκε στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν 1,105 δισ. ευρώ. Πέρα από το 1,214 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έχουν συμπεριληφθεί και 297 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου απασχολεί έντονα το υπουργείο Οικονομικών καθώς με αυτή συνδέεται η αποδέσμευση της τελευταίας υποδόσης ύψους 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Τα 109 εκατ. ευρώ που δόθηκαν τον Αύγουστο δεν είναι μεγάλο ποσό, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εκπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος (σ.σ.: διάθεση του 80% του ποσού που αποδεσμεύτηκε τον Ιούλιο με στόχο την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων) και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται πάντως καθησυχαστικό όσον αφορά την εκκρεμότητα των 800 εκατ. ευρώ με τον ESM. Υποστηρίζει ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός να εκκαθαρίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (σ.σ.: το κονδύλι που εγκρίνεται από τον ESM φτάνει μεν στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά από εκεί μοιράζεται σε δεκάδες φορείς του Δημοσίου οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για τις πληρωμές). Καθοριστική θα είναι η πορεία αποπληρωμής μέσα στον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα πιάσει τον στόχο του 80%. Τα στοιχεία θα δοθούν στα τεχνικά κλιμάκια για επεξεργασία ενώ η τελική έγκριση θα δοθεί από το Euro Working Group.

Δεν απαιτείται να υπάρξει έγκριση και από το Eurogroup, κάτι που σημαίνει ότι η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται για μέσα στον Οκτώβριο, πιθανότατα προς το τέλος του μήνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.