Αγορά: Ημίμετρα για τις επιχειρήσεις- “Καμπανάκι” για κύμα λουκέτων και χαμένες θέσεις εργασίας

Δεν είναι αρκετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες με βάση όσα αναφέρουν φορείς της αγοράς. Μάλιστα επαναφέρουν μια σειρά από προτάσεις για την ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν «κόφτες» και ουσιαστικά αφήνουν πολλούς κλάδους είτε «εκτός νυμφώνος», είτε με μικρές ενισχύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι με επίδομα 320 ευρώ (για 18 ημέρες) θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις (τουρισμός, τροφοδοσίες κτλ) που μπαίνουν στην «περίμετρο προστασίας» από τις 14/1 με την αναστολή εργασίας.

Ουσιαστικά στους κλάδους που ενισχύονται υπάρχουν αυστηρά κριτήρια και διαβαθμίσεις σε ποσοστά επί του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και της περιόδου αποζημίωσης σε σχέση με την ένταξη στο μέτρο των αναστολών. Ειδικότερα προκρίθηκε επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

Αναλυτικά το όλο πλαίσιο, αφορά μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους για εστίαση, ψυχαγωγία και πολιτισμό που πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και δεν επεκτείνεται όπως ζητούσαν φορείς και σε άλλους κλάδους με μια διευρυμένη λογική στήριξης. Είναι μια επέκταση του υφιστάμενου πακέτου με κάποιες στοχευμένες πρόσθετες παρεμβάσεις, κυρίως με παρατάσεις στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και άνοιγμα της βεντάλιας για τις άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης στη «φαρέτρα» είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, με συγχρηματοδοτήσεις τα οποία όμως καθυστερούν στην υλοποίηση.

Η αγορά
Έτσι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε δήλωσή του ανέφερε ότι η στήριξη που ανακοινώθηκε «δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσει το επιχειρείν τον σκόπελο που βρίσκεται μπροστά του», και υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο ο Ιανουάριος ο δύσκολος μήνας για το επιχειρείν. Έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα που μας έφερε πολύ πίσω».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.