Alpha Bank: Γιατί μειώθηκαν οι επενδύσεις στο α’ 3μηνο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Τα αίτια της κάμψης των επενδύσεων κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2018, αναλύει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική τράπεζα επισημαίνει ότι η «βουτιά» κατά 10,4% στις επενδύσεις οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική πτώση των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα (55%).

Η τελευταία, με τη σειρά της, αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση που παρουσίασαν οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και οπλικά συστήματα κατά το α’ τρίμηνο του 2017, η οποία είχε διαμορφωθεί στο 213%.

Άλλωστε, γι’ αυτό τον λόγο οι συνολικές επενδύσεις παρουσίασαν πτώση, παρά το γεγονός ότι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων -εξαιρουμένων, δηλαδή, των επενδύσεων σε εξοπλισμό και οπλικά συστήματα- εμφάνισαν αύξηση κατά το α’ τρίμηνο του 2018.

Μάλιστα, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εξοπλισμό τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας παρουσίασαν σημαντική ετήσια αύξηση της τάξεως του 19,7%, αποτελώντας το 33% των συνολικών επενδύσεων.

Από την πλευρά τους, οι επενδύσεις σε κατοικίες εμφάνισαν θετικό ρυθμό μεταβολής για πρώτη φορά μετά από το 2011.

Βέβαια, όπως παρατηρεί η Alpha Bank, οι επενδύσεις παρέμειναν σε υποτονικά επίπεδα τους πρώτους μήνες του 2018, καθώς ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν μόλις στο 10,8% έναντι 23,8% το α’ τρίμηνο του 2008.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.