Alpha Bank: Κύρια συνιστώσα της ανάπτυξης η ιδιωτική κατανάλωση

Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν η κύρια συνιστώσα της ανάπτυξης του α’ τριμήνου, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τα κύρια στοιχεία της οικονομίας, η ελληνική τράπεζα επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλε κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, έναντι αρνητικής επίπτωσης 2,1 εκατοστιαίων μονάδων του εξωτερικού τομέα.

Μάλιστα, σταχυολογεί τα εξής στοιχεία για το ζήτημα της κατανάλωσης:

Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ανθεκτική παρά την καθοδική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την υποτονική αύξηση της απασχόλησης.

Η αρνητική επίπτωση του εξωτερικού τομέα στην αύξηση του ΑΕΠ αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ταχύτερης μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Η αύξηση της επενδυτικής δαπάνης για μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για την εξέλιξη της παραγωγικότητας της εργασίας.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, οφείλεται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Παράλληλα -καταλήγει η Alpha Bank- ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης προσδιορίστηκε από τη θετική συμβολή των επενδύσεων κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες και της μεταβολής των αποθεμάτων κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.