Αμερικανικό μπλόκο στη συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας για προϊόντα ΠΟΠ

Κινήσεις για να «μπλοκάρει» τη λίστα με τα προστατευόμενα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και δη τα γαλακτοκομικά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζει το αμερικανικό Consortium for Common Food Names – CCFN (σ.σ.: μια συμμαχία εταιρειών και οργανώσεων που ασχολούνται με τη διατήρηση του δικαιώματος χρήσης κοινών όρων τροφίμων), μέλος του οποίου είναι και η Αμερικανική Ένωση Παραγωγών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (International Dairy Foods Association – IDFA).

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της IDFA, «η κοινοπραξία (CCFN) εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι οι “κοινές” ονομασίες για ορισμένα τυριά μπορούν να παραμείνουν σε χρήση στην Ιαπωνία».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το CCFN σχεδιάζει να εκφράσει αντιρρήσεις έναντι των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στον προτεινόμενο κατάλογο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων στη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των διεθνών υποθέσεων της Ένωσης, «η διμερής συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας θα μπορούσε να αποβεί ένας κακός οιωνός για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι η παραγωγή γάλακτος στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 23% τα επόμενα 10 χρόνια. Δεδομένου ότι σήμερα εξάγουμε το 15% της συνολικής παραγωγής μας, την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να διατεθούν περίπου 80 δισ. λίβρες γάλακτος (σ.σ.: περί τα 40 δισ. κιλά)».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί, η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας θα εξαλείψει το 99% των δασμών μεταξύ των δύο μερών και θα προσφέρει πάνω από 200 γεωργικές προστασίες ΠΟΠ-ΠΓΕ, μεταξύ των οποίων είναι τυριά όπως: φέτα, asiago, fontina, gorgonzola και roquefort.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής ένωσης παραγωγών, «η αμερικανική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αντιτίθεται στις νόμιμες γεωγραφικές ενδείξεις.

Ωστόσο, η IDFA πιστεύει ότι μια δίκαιη εμπορική συμφωνία δεν επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση στην αγορά και στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας – με το να συμπεριλαμβάνει λίστα με ‘’ακατάλληλες’’ γεωγραφικές ενδείξεις.

Η Ιαπωνία προστατεύει επί του παρόντος τις γνήσιες γεωγραφικές ενδείξεις και δεν περιορίζει τη χρήση γενικών όρων». Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δημοσίευσε τον προτεινόμενο κατάλογο των γεωγραφικών ενδείξεων για σχόλια (ένα πρωτόκολλο το οποίο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Ε.Ε. δεν έχει πάντα χρησιμοποιήσει στις προηγούμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες), οι αμερικανικοί φορείς αναμένεται να υποβάλουν σχετικά αιτήματα για αναθεώρηση.

Σημειώνεται ότι η «διαβούλευση» επί της λίστας θα είναι ανοιχτή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το μέγεθος της «προστασίας» που θα έχουν επί ιαπωνικού εδάφους τα ευρωπαϊκά ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.