Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι θερινές «ενδιάμεσες» οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για το 2022 και 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τον πληθωρισμό και προς τα κάτω την ανάπτυξη, σε σχέση με τις προβλέψεις της τον περασμένο Μάιο.
Για την Ελλάδα, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης, με 4% το 2022 (3,5% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο) και 2,4% το 2023 (3,1% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο). Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η χώρα μας προβλέπεται να καταγράψει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ευρωζώνη προβλέπει ανάπτυξη 2,6% το 2022 (2,7% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο) και 1,4% το 2023 (2,3% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο). Για την ΕΕ η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2022 (σταθερή σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαίου) και 1,5% το 2023 (2,3% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο).
Στο 8,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022
Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη, μετά την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα φτάσει το 2022 το 8,9%, έναντι 7,6% στην ευρωζώνη και 8,3% στην ΕΕ. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 στο 3,5% στην Ελλάδα, έναντι 4% στην ευρωζώνη και 4,6% στην ΕΕ.
Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη της Επιτροπής για τον πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις. Τον περασμένο Μάιο, η Επιτροπή προέβλεπε για την ευρωζώνη πληθωρισμό 6,1% το 2022 και 2,7% το 2023, έναντι 6,8% και 3,2% στην ΕΕ αντιστοίχως. Για την Ελλάδα η Επιτροπή προέβλεπε το Μάιο χαμηλότερο πληθωρισμό για το 2022 στο 6,3% και στο 1,9% το 2023.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ































