Αναπτυξιακό σχέδιο, χρέος, μετα-μνημονιακό πλαίσιο στο Eurogroup της Σόφιας

Η Ελλάδα φιγουράρει στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή στη Σόφια. Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος, απο την πρόοδο στην τέταρτη αξιολόγηση και το αναπτυξιακό σχέδιο έως την ελάφρυνση του χρέους και τη μορφή, που θα λάβει η εποπτεία μετά την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που παρουσίασε ο Μάριο Σεντένο, οι θεσμοί, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενημερώσουν για την πρόοδο στην τέταρτη αξιολόγηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της.

«Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τα ζητήματα- κλειδιά, που συνδέονται με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» επισημαίνεται. Συγκεκριμένα «θα κοιτάξουν τις τεχνικές εργασίες, που έχουν γίνει έως σήμερα σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής, που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη και είναι ένα από τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και το μετα-μνημονιακό πλαίσιο» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα ελληνικά ζητήματα θα κυριαρχήσουν, αλλά δεν θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση. Το δεύτερο μεγάλο θέμα της συνεδρίασης θα είναι οι προοπτικές ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. Η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, θα παρουσιάσει στους υπουργούς όλα όσα έχουν γίνει από πλευράς κεντρικής τράπεζας σε αυτό το μέτωπο από τον Ιανουάριο του 2017. Οι υπουργοί θα έχουν επίσης σχετική ενημέρωση και από την Έλκε Κένιχ, την επικεφαλήςγ του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (SRB).

Έχει τέλος προγραμματιστεί συζήτηση για τη δυναμική των μισθών στην νομισματική ένωση, στη βάση έκθεση της Κομισιόν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.