Ανάσα στην αγορά ομολόγων

Αισθητή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά το άλμα των προηγούμενων ημερών, καθώς το κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους. Ακόμη και τα ιταλικά ομόλογα σήμερα ανακάμπτουν, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν από τα υψηλά 14 μηνών.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας καταγράφει πτώση 13 μονάδων βάσης, στο 4,33%. Στήριγμα στα ελληνικά ομόλογα, πέραν της βελτίωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές, προσφέρει και η διαβεβαίωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους. Φαίνεται πάντως ότι τα περιθώρια για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ είναι πλέον εξαιρετικά στενά.

Την ίδια ώρα και ενώ οι Ιταλοί βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων του προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, η απόδοση του αντίστοχου ιταλικού ομολόγου κινείται στο 2,32%, ενώ το πρωί είχε σκαρφαλώσει έως και το 2,418%. Έτσι το spread (διαφορά απόδοσης) ιταλικών- γερμανικών δεκαετών ομολόγων, που είχε ανοίξει έως και τις 189,6 μονάδες βάσης, περιορίζεται στις 175 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του μήνα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά περίπου 70 μονάδες βάσης. Η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα θα έδινε μεν τέλος στην αβεβαιότητα, που επικρατεί μετά τις ιταλικές εκλογές, αλλά κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τις αγορές.

Πτώση δύο μονάδων βάσης παρουσιάζουν, εν τω μεταξύ, και οι αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, στο 1,47% και 1,96% αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.