Αναβολή έως τις 15 Ιουλίου για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Την αναβολή της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας και στη Μεγαλόπολη στην Αρκαδία προκάλεσε η προσφυγή στις εθνικές κάλπες, μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έτσι, τη στιγμή που η διορία κατάθεσης των προσφορών έληγε σήμερα 28 Μαΐου, αποφασίσθηκε αυτή να μετατεθεί στις 15 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Η παράταση του διαγωνισμού ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, με δεδομένο κατ’ αρχάς ότι θα ήταν δύσκολο να «τρέξει» η διαδικασία παράλληλα με την προεκλογική περίοδο. Επίσης, σύμφωνα με πηγές από το στρατόπεδο των υποψήφιων επενδυτών, με βάση την τροπολογία για την προκήρυξη της επανεκκίνησης της αποεπένδυσης (καθώς ο πρώτος διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος), αυτή τη φορά θα πρέπει η Βουλή να επικυρώσει τις συμβάσεις αγοραπωλησίας με τον προτιμητέο επενδυτή.

Οι επιφυλάξεις

Επομένως, όπως συμπληρώνουν, καθώς με τις εθνικές εκλογές θα προκύψει νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου, πιθανότατα εκφράζοντας διαφορετικούς πολιτικούς συσχετισμούς από τους υφιστάμενους, ακόμη κι αν κάποιος «μνηστήρας» ήταν διατεθειμένος να καταθέσει προσφορά, είναι βέβαιο πως θα αναθεωρούσε τη στάση του εν μέσω του ρευστού πολιτικού σκηνικού που επιφέρει η προκήρυξη των εκλογών.

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι ακόμη και πριν από τη δρομολόγηση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η έκβαση της δεύτερης απόπειρας πώλησης κάθε άλλο παρά δεδομένη ήταν, αν ληφθεί υπόψη η επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τη μελλοντική οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων.

Έτσι, παρ’ όλο που τα επικαιροποιημένα business plan της ΔΕΗ προβλέπουν κερδοφορία για τους ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης έως περίπου το τέλος της επόμενης 10ετίας, ορισμένοι συμμετέχοντες αμφισβητούν τις παραδοχές της επιχείρησης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως είναι μάλλον συντηρητική η εκτίμηση της ΔΕΗ για την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Μάλιστα, ζητούσαν τροποποιήσεις στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), με την προσθήκη προβλέψεων που θα τους διασφαλίζουν από ένα μεγαλύτερο ανοδικό «ράλι» των τιμών.

Το μίγμα

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη συμμόρφωση στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη, η πώληση των δύο λιγνιτικών σταθμών σε Φλώρινα και Πελοπόννησο αποτελεί βασικό «πυλώνα» της στρατηγικής της παρούσας κυβέρνησης (μαζί με άλλα μέτρα όπως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ) για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, μέσα από το νέο πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί από τις εκλογές, και το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από αυτό, είναι πιθανό τελικά να προκριθεί ένα διαφορετικό «μίγμα» επιλογών για την απελευθέρωση της αγοράς.

Νέα «φόρμουλα» για τη ΔΕΠΑ

Πάντως, πέρα από την αποεπένδυση, οι εθνικές εκλογές «βάζουν στον πάγο» και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η εκκίνηση της οποίας είχε έτσι κι αλλιώς μετατεθεί για το τέλος Ιουνίου, όταν και θα γινόταν η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία θα έδινε το «πράσινο φως» στη διάσπασή της σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Έτσι, καθώς έμεναν διάφορες εκκρεμότητες να διευθετηθούν, όπως η πρόσληψη των «εργολαβικών» εργαζομένων, η έναρξη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ μετατίθεται μετά τις εκλογές.

Μάλιστα και σε αυτή την περίπτωση η πώληση μεριδίου από δύο ανεξάρτητες θυγατρικές ήταν σχέδιο που πρότεινε η παρούσα κυβέρνηση στους θεσμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Επομένως, ένα νέο κυβερνητικό σχήμα ενδεχομένως να θελήσει να ματαιώσει το split, διαπραγματευόμενο με τους θεσμούς μία διαφορετική «φόρμουλα» ιδιωτικοποίησης, όπως την πώληση ποσοστού της ενιαίας ΔΕΠΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.