ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Σε επενδυτικό πρόγραμμα η Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου

Με πλάνο να επενδύσει συνολικά 95 εκατομμύρια ευρώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα κινηθεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης και διαχείρισης βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ) στο σύνολο της χώρας.

 

Ταυτόχρονα, στόχος της εταιρείας, στην οποία  βασικός μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς, είναι να δημιουργήσει μία μεγάλη βιομηχανική περιοχή εντός της Αττικής. Ήδη έχουν εντοπιστεί 13 τοποθεσίες που δεν προκαλούν όχληση με επικρατέστερη εξ αυτών να είναι έκταση 5.000 στρεμμάτων στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας. Έχει ήδη κατατεθεί ήδη αίτηση από πλευράς της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προς το κράτος, προκειμένου να υλοποιηθεί παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης. Πρόκειται για δασική – μη προστατευόμενη έκταση, καθώς καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και όχι από δενδρώδη. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ εφόσον υλοποιηθεί.

 

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υφίστανται 76.000 χωροθετημένα στρέμματα βιομηχανικών – τα 51.000 τελούν υπό τη διαχείριση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ -, ενώ οι άτυπες βιομηχανικές περιοχές και άρα μη χωροθετημένες, είναι συνολικής έκτασης 300.000 στρεμμάτων.

 

Συνολικές επενδύσεις 95 εκατομμυρίων ευρώ

Τα επόμενα χρόνια η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ που επιμερίζονται σε τέσσερις άξονες.

Καταρχάς εγκρίθηκε το πρόγραμμα από πλευράς της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για 14 ΒΙΠΕ με έμφαση στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (Σίνδος), με το συνολικό ύψος επένδυσης σε αυτή στην περίπτωση να ανέρχεται στα 50,4 εκατ. ευρώ. Το 50% της επένδυσης επιδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδύσεις θα πρέπει να εμπίπτουν στο πλαίσιο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Πράσινη Ανάπτυξη. Για παράδειγμα θα μπορούσε η επένδυση να αφορά την αντικατάσταση σωληνώσεων αμιάντου ή μετρητών που να ελέγχουν τις καταναλώσεις.

Κατά πάσα πιθανότητα θα βγει και ένα δεύτερο πρόγραμμα για τις υφιστάμενες 14 ΒΙΠΕ που ήδη εντάσσονται στο πρώτο πρόγραμμα των 50,4 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι οι επιπλέον επενδύσεις θα αφορούν έργα 15 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση 6-7 εκατ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι ότι έως το τέλος Ιουλίου θα γίνει η νέα προκήρυξη για τις εν λόγω επενδύσεις και θα αφορά βιομηχανικές περιοχές όπως η Ξάνθη, ο Βόλος (Β’) καθώς και τις 14 που εντάσσονται στο πρώτο πρόγραμμα. Εναρκτήριο λάκτισμα για τις επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Βόλου Β’ ήταν οι καταστροφές που έφερε η κακοκαιρία Ντάνιελ, δεδομένου ότι ο δήμος δεν μπορούσε να καλύψει τις ζημιές και παρενέβη η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αναλαμβάνοντας να τις διαχειριστεί.

 

Πηγή:capital.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.