Αντικειμενικές αξίες: Δείτε πόσο αξίζει το ακίνητό σας

Οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι γεγονός και από το μεσημέρι της Παρασκευής (11.06.2021) έχει «ανέβει» και η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι πολίτες μπορούν να δουν τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Μόνο που η πλατφόρμα για τις αντικειμενικές αξίες, που ενεργοποίησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανεβο…κατεβαίνει, δηλαδή η σελίδα «πέφτει» και μπορεί τη μια φορά ο πολίτης που θέλει να μάθει σε ποια ζώνη είναι το ακίνητό του να μπει κανονικά στον χάρτη και τη δεύτερη να δει μια… λυπημένη φατσούλα και το μήνυμα πως η πλατφόρμα δεν μπορεί να «φορτωθεί».

Όταν θα μπει (κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί η σελίδα) ο πολίτης επιλέγει μέσω ψηφιακού χάρτη https://www1.gsis.gr/valuemaps/ τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό του και εμφανίζεται η τιμή ζώνης που ισχύει σήμερα και μέχρι τέλος του έτους και την νέα τιμή ζώνης που ανακοινώθηκε και θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022.

Ο ψηφιακός χάρτης για τις νέες αντικειμενικές αξίες ενημερώνεται σταδιακά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στην εφαρμογή:

– Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (Euro/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο .

– Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.

– Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγεται διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.

– Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.

– Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλεγεί στο χάρτη το ακίνητο, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.