Bαθύ κόκκινο το ταμπλό στο Χ.Α.

Τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, αλλά και η επίμονη αβεβαιότητα για την επομένη ημέρα της εξόδου από το μνημόνιο έριξαν βαριά τη σκιά τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ελληνική αγορά φαίνεται να έχει επηρεαστεί και από την αναταραχή, που επικρατεί στην κοντινή Ιταλία, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Εικόνα σταθεροποίησης είχαμε από την άλλη για τα ομόλογα, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Έκλεισε με πτώση 2,29% στις 794,51 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 55 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο κλάδων τις μεγαλύτερες απώλειες (4,8%) παρουσίασε ο κλάδος τεχνολογίας, ενώ υπό ισχυρή πίεση βρέθηκαν επίσης οι κλάδοι κατασκευών (-3,57%), τηλεπικοινωνιών (-3,54%) και πετρελαίου (-3,14). Στο -2,93% και ο κλάδος των τραπεζών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στην ΗΔΑΤ παρατηρήθηκε και σήμερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 αρχικά υποχώρησε κοντά στο 4,3%, αλλά στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 4,37%, πολύ κοντά στα επίπεδα, στα οποία κινήθηκε και την Παρασκευή.

Στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Μάριο Ντράγκι και στο κατά πόσο θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, στέλνοντας έτσι σήμα και για ενδεχόμενες αλλαγές στα σχέδια της κεντρικής τράπεζας. Δεν προβλέπεται καμία κίνηση μέσα στο έτος στο επίπεδο των επιτοκίων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.