Brexit: Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Βρετανίας και οι πιθανές συνέπειες του στον αγροδιατροφικό τομέα

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την εκλογική νίκη των Συντηρητικών, το Brexit αναμένεται να γίνει πραγματικότητα. Δεν είναι γνωστό όμως πόσο σύντομα και με ποιους όρους θα διαμορφωθούν τόσο η συμφωνία αποχώρησης όσο και οι συμφωνίες του ΗΒ με τις τρίτες χώρες. Σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση του Μπόρις Τζόνσον, το Brexit θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 (μετά την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από το βρετανικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο).

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μάχη των προτεραιοτήτων στις διαπραγματεύσεις έχει ήδη ξεκινήσει. Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των κρατών-μελών για να συντάξει ένα σχέδιο εντολής διαπραγμάτευσης από 1 Φεβρουαρίου.

Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το Μάρτιο, αφήνοντας χρονικό περιθώριο 10 μηνών μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2020 για την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το εμπόριο και τη σύναψη συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους. Αυτό το διάστημα θα αποτελεί και τη μεταβατική περίοδο, με δυνατότητα να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια, αν και τα δύο μέρη υποβάλουν από κοινού το αίτημα μέχρι τον Ιούνιο, σε περίπτωση αδυναμίας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο.

Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου, το ΗΒ θα έχει επισήμως αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θα παραμένει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, χωρίς ωστόσο να διατηρεί δικαίωμα ψήφου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Η κατάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα

Στην παρούσα ανάλυση μας ενδιαφέρει ν’ ασχοληθούμε μ’ ένα λιγότερο διερευνημένο πεδίο πιθανών επιπτώσεων του Brexit, αυτό του αγροδιατροφικού τομέα. Ποιες λοιπόν προβλέπεται να είναι οι εξελίξεις του Brexit για τον αγροδιατροφικό τομέα στην ΕΕ και στην Ελλάδα;

Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το Brexit θα επηρεάσει σημαντικά τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ, πολύ περισσότερο αν η έξοδος του ΗΒ προκύψει χωρίς συμφωνία (no deal). Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το αγροτικό εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με το ΗΒ είναι της τάξης των 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Αν προκύψει συμφωνία αποχώρησης μεταξύ των 27 και του ΗΒ, με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο μερών, η ΕΕ θα συνεχίσει να απολαμβάνει την ελεύθερη πρόσβαση στη βρετανική αγορά για τα γεωργικά της προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά η ΕΕ θα νιώσει την πίεση και τον ανταγωνισμό των χωρών με τις οποίες το ΗΒ θα συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες διαπραγματευόμενο νέες δασμολογικές ποσοστώσεις (TRQs), αλλά και νέα προτιμησιακά δικαιώματα πρόσβασης, που θα αφορούν στην πρόσβαση αγροδιατροφικών προϊόντων στην αγορά του. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει με χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες της Κοινοπολιτείας, οι οποίες είναι παγκόσμιες δυνάμεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για προϊόντα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το κρασί και θα γίνει μάλιστα ακόμη πιο έντονο εάν οι χώρες αυτές, εκμεταλλευόμενες τις πιθανές συμφωνίες του ΗΒ με την ΕΕ, καταστήσουν το ΗΒ χώρα – πλατφόρμα για τις εξαγωγές τους.

Αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν οδηγήσουν σε συμφωνία, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει σημαντικά δασμολογικά εμπόδια στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της προς το ΗΒ. Οι δασμοί στα αγροδιατροφικά προϊόντα, ειδικότερα στα προϊόντα κρέατος και τα γαλακτοκομικά, είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ότι σε άλλα προιόντα. Μάλιστα, με την υπογραφή νέων συμφωνιών με τρίτες χώρες, οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αντιμετωπίσουν ισχυρό ανταγωνισμό, με αρνητικές συνέπειες για τους συγκεκριμένους κλάδους.

Επιπλέον, το χρηματοδοτικό κενό που θ’ αφήσει η αποχώρηση του ΗΒ, σε συνδυασμό με την μετατόπιση των προτεραιοτήτων της ΕΕ σε άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές (με ταυτόχρονη ενίσχυση των κονδυλίων τους), θα πιέσουν σημαντικά και τον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η έξοδος του ΗΒ αναμένεται να οδηγήσει σε καθαρή ετήσια απώλεια 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ίδιας της ΚΑΠ.

Επομένως γίνεται κατανοητό ότι η έκβαση αυτών των εξελίξεων, σε ό,τι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ, είναι κρίσιμη για το μέλλον του (σημειωτέον ότι το μέγεθός του – πρωτογενής τομέας και τρόφιμα μαζί – πλησιάζει το 15% του ΑΕΠ της ΕΕ). Κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις ίδιες στις προτεραιότητες των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το ΗΒ.

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας- ΗΒ και οι πιθανές συνέπειες του Brexit για τον αγροδιατροφικό τομέα
Το γενικό εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – ΗΒ είναι αρνητικό για την Ελλάδα με τάση όμως μείωσης του ελλείμματος τα τελευταία χρόνια.

Όμως το επιμέρους ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων είναι πλεονασματικό για τη χώρα μας, με αύξουσα μάλιστα τάση. Το ΗΒ αποτελεί τον έβδομο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, ως προς τις εξαγωγές μας, καθώς εισάγει ελληνικά προϊόντα άνω του 1 δισ. ευρώ. Το 34% από τις συνολικές εξαγωγές μας στο ΗΒ αφορά αγροδιατροφικά προϊόντα. Το ΗΒ είναι καθαρός εισαγωγέας τροφίμων, καθώς το ισοζύγιό του σε αγροδιατροφικά προϊόντα είναι αρνητικό.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας ότι το πλεόνασμα της χώρας μας στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με το ΗΒ εμφανίζει μια ανοδική πορεία από το 2015 φτάνοντας το 2018 στα 237 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση του συνολικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων των τελευταίων ετών. Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού μείωσης των εισαγωγών και αύξησης των εξαγωγών. Στις εξαγωγές βασικοί πρωταγωνιστές υπήρξαν τα φρούτα, τα λαχανικά (νωπά και μεταποιημένα) και τα παρασκευάσματά τους, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά και γιαούρτι).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.