Χάνουν τη γη – κρατούν την παραγωγή

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ψάχνουν τη «χρυσή τομή» για τις υποθηκευμένες εκτάσεις στα «κόκκινα» δάνεια αγροτών - συνεταιρισμών

Έως το τέλος του έτους προσδοκά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να βρεθεί η «χρυσή τομή» προκειμένου να μη μείνουν αναξιοποίητες οι υποθηκευμένες αγροτικές εκτάσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρέμειναν στο χαρτοφυλάκιο της παλιάς ΑΤΕ που βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, «γίνεται μια προσπάθεια προστασίας της αγροτικής περιουσίας».

Στόχος του ΥπΑΑΤ, όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι οποιαδήποτε ενυπόθηκη αγροτική έκταση που είναι σε παραγωγική διαδικασία να μην εκποιηθεί αλλά να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν, χωρίς ωστόσο να διατηρούν την κυριότητα της περιουσίας τους, αρκεί να ανταποκρίνονται στα λειτουργικά έξοδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι μη «αξιοποιούμενες» σήμερα ενυπόθηκες εκτάσεις να «περάσουν στα χέρια» του Οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε πρόταση του υπουργείου θα πρέπει να λάβει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να εφαρμοστεί. Στην παρούσα, πάντως, φάση και στο πλαίσιο των «διαπραγματεύσεων» του υπουργείου με τον ειδικό εκκαθαριστή έχει μπει «φρένο» στην εκποίηση της αγροτικής περιουσίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι «κοκκινισμένοι» αγρότες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν την κυριότητα της περιουσίας τους. Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της ΑΤΕ Bank υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ και αφορούν σε περίπου 600 συνεταιρισμούς και 45 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα.

Το ΠΑΑ 2014-2020
Αναφορικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Χαράλαμπος Κασσίμης εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί ο κύριος όγκος των μέτρων του Προγράμματος, σημειώνοντας ότι ο αισιόδοξος στόχος είναι η απορρόφηση φέτος να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ (ανειλημμένες υποχρεώσεις και νέα μέτρα).

Σύμφωνα με τον ίδιο, έως τα τέλη Ιουλίου θα έχει πληρωθεί το 70% των προβλεπόμενων κονδυλίων που αφορούν τους νέους αγρότες (μέτρο συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ), καθώς και η εξισωτική, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα δοθεί το 70% της προκαταβολής του μέτρου της βιολογικής (προϋπολογισμού 223 εκατ. ευρώ).

Επίσης, έως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν προκηρυχθεί τα προγράμματα Leader, ενώ όσον αφορά στα σχέδια βελτίωσης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, ολοκληρώνεται το σχέδιο της υπουργικής απόφασης με στόχο στο τέλος Ιουλίου να προκηρυχθεί και αυτό το μέτρο. Στο ίδιο διάστημα θα «τρέξουν» και οι διαδικασίες για να «ξεκλειδώσει» και η διαδικασία σύστασης ομάδων παραγωγών.

Αναφερόμενος στη μεταποίηση, ο κ. Κασσίμης σημείωσε ότι στην πρώτη εβδομάδα κατάθεσης αιτήσεων του μέτρου έχουν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί 27 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 57 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν 100 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα.

Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση για την υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, τονίζοντας ότι «δεν έχουν καμία βάση τα λεγόμενα περί καθυστερήσεων, δεδομένου ότι οι προκηρύξεις έχουν γίνει δυο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως τις 31/5/2017 έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές δημοσία δαπάνη ύψους 735,4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε απορρόφηση 12,5% και κοινοτικής συμμετοχής ύψους 641 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε απορρόφηση 13,5% και εάν υπολογιστεί η προκαταβολή το ποσοστό ανέρχεται σε 17,5%.
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΑ αφορά σε 5,86 δισ. ευρώ δημοσία δαπάνη και 4,7 δισ. κοινοτική συμμετοχή, ενώ ως προκαταβολή έχει εισπραχθεί το ποσό των 188,7 εκατ. ευρώ.

Δασικοί χάρτες
Στο μεταξύ, δικλίδα ασφαλείας θα αποτελέσει η δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ) ενάντια στην καταπάτηση δασικών εκτάσεων, ανέφερε ο Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας ότι «ο αγροτικός κόσμος δεν θα αποτελέσει εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών».

Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, στο πλαίσιο της υποβολής ενστάσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών, οι ενστάσεις θα περάσουν από τον έλεγχο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διασταυρωθεί ότι ο αιτούμενος έχει υποβάλει τουλάχιστον μια φορά δήλωση ΟΣΔΕ τα τελευταία τρία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος παρότρυνε τους αγρότες να προχωρήσουν στην υποβολή των αντιρρήσεών τους πριν από την κύρωση των δασικών χαρτών, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση -της μη υποβολής ενστάσεων- θα υπάρξουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις. Σημειώνεται ότι οι παρατάσεις στις σχετικές προθεσμίες για υποβολή αντιρρήσεων από την πλευρά των αγροτών θα «τρέχουν» μέχρι τέλος Ιουλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.