Χατζηδάκης: Είστε με το τέρας της γραφειοκρατίας κι εμείς με τους συνταξιούχους

Σφοδρή αντιπαράθεση πυροδοτεί ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει τη σύμπραξη του ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους- λογιστές) για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων.

«Είναι απαράδεκτο να έχουμε τόσες πολλές εκκρεμείς συντάξεις και ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη», επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης και έκανε λόγο για μια μικρή επανάσταση προς όφελος των ασφαλισμένων. «Αυτό που γινόταν για χρόνια από το παράθυρο, λέμε να γίνεται κανονικά από την πόρτα», είπε, αναπτύσσοντας στη Βουλή την επίμαχη τροπολογία που θα αποτελέσει, όπως είπε, αποφασιστικό χτύπημα στη γραφειοκρατία.

Ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν έντονα με τη ρύθμιση, τους κάλεσε να αναλογιστούν με ποια πλευρά θέλουν να στοιχηθούν. «Σκεφτείτε με ποιον είστε; Με τους συνταξιούχους, για να πάρουν μια ώρα αρχύτερα τη σύνταξή τους ή με το τέρας της γραφειοκρατίας; Είναι οι ιδεοληψίες σας τόσο ισχυρές και η εμπάθειά σας προς την κυβέρνηση τόσο μεγάλη, που δεν βλέπετε το αυτονόητο; Το μόνο που κάνετε είναι να εκθέτετε τους εαυτούς σας», είπε.Την αντίθεση τους με τη ρύθμιση εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Γιάννη Ραγκούση από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για προκλητική προσπάθεια του κ. Χατζηδάκη να παραστήσει τον αλχημιστή, διερωτήθηκε πόσο θα κοστίσει η μέθοδος που εισηγείται και υποστήριξε: «βάζετε τον σπόρο για το φακελάκι, το λάδωμα και τη μίζα».

Περισσότερες δικλείδες ασφαλείας ζήτησε ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ, καλώντας την κυβέρνηση να ομολογήσει την αποτυχία της στην απόδοση συντάξεων, ενώ ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ εκτίμησε πως θα ευνοηθούν τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία. «Αν έβαζα έναν τίτλο, θα έλεγα ο Σούπερμαν σε νέες περιπέτειες», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση.

«Σας είμαι ευγνώμων γιατί διαλέγετε να πάτε με γραφειοκρατία, εμείς είμαστε με τους συνταξιούχους», αντέτεινε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Στριμωχτήκατε στη γωνία με το τέρας της γραφειοκρατίας και μας αφήσατε όλο το γήπεδο», είπε και διαμήνυσε πως η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει όσο κι αν κοστίσει η ρύθμιση. «Προσπαθούμε να δώσουμε συντάξεις κι εσείς με τις ιδεοληψίες σας λέτε να μην δώσουμε και να αφήσουμε τους ανθρώπους άφραγκους;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στην αντιπολίτευση.

Σε ότι αφορά στην ουσία της ρύθμισης, επεσήμανε πως δεν παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα και πως οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν πιστοποιημένους και ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες από το μητρώο, οι οποίοι θα αποζημιώνονται από τον ΕΦΚΑ κι αν υποπέσουν σε λάθη θα κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα. «Θεσπίζουμε μια διαφανή διαδικασία με χρήματα από τον ΕΦΚΑ και δεν καθόλου τυχαίο ότι μεγάλα δικηγορικά γραφεία δεν είναι ενθουσιώδη με τη ρύθμιση γιατί σταματάει το ολιγοπώλιο και ανοίγει αγορά», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.