Χατζηδάκης: Να αλλάξουμε ταχύτητες στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα

«Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή σε απόλυτη προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την έναρξη των εργασιών επιστημονικού συνεδρίου σχετικά με τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού, που συνδιοργάνωσαν ο Δημόκριτος και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι τα ζητήματα της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων έχουν μπει σε απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τονίζοντας τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί.

«Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη «να αλλάξουμε ταχύτητες στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα μας».

Ειδικότερα, για τα ζητήματα τις κυκλικής οικονομίας, βασικό τμήμα της πράσινης ατζέντας του ΥΠΕΝ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία, πολίτες που κατανοούν ότι το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας συνδέεται με τους ίδιους και τα παιδιά τους».

«Στόχος είναι να αφήσουμε πίσω τις παλαιωμένες μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων και να αντιμετωπίσουμε το απόβλητο ως πολύτιμο πόρο και ως πρώτη ύλη» πρόσθεσε.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, στο ΥΠΕΝ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος, προωθούνται η κατάρτιση εγχειριδίου τεχνικών προδιαγραφών, παρέμβαση στο νομικό πλαίσιο για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, αξιολόγηση των υφιστάμενων ποιοτικών ορίων διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, ανάπτυξη προδιαγραφών για τη δημιουργία εθνικού μητρώου περιοχών διάθεσης υγρών αποβλήτων και η διαμόρφωση πλαισίου για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Επιπλέον, τόνισε την άμεση ανάγκη προώθησης καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας ανακύκλωσης κι επαναχρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων, τόσο για την ορθολογική διαχείριση του νερού, όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς, όπως είπε, «η κλιματική αλλαγή αλλάζει δραματικά τα δεδομένα».

«Η κλιματική αλλαγή, έντονα και έκτακτα φυσικά φαινόμενα χτυπούν ήδη την πόρτα της χώρας μας κι επηρεάζουν την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα» δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας την αλόγιστη χρήση του, ειδικά στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ήδη έχουν προϋπολογιστεί περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ για έργα αγροτικών υποδομών και για εκσυγχρονισμό και κατασκευή αρδευτικών δικτύων. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη αλλαγής καλλιεργητικών προτύπων και την προώθηση μεθόδων γεωργίας ακριβείας, προκειμένου οι αγρότες «να περάσουν από υδατοβόρους τρόπους άρδευσης, σε σύγχρονες τεχνικές και ορθολογικά συστήματα».

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου της Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής που εναρμονίζεται με την ΚΑΠ, «θα αλλάξει ο τρόπος που καλλιεργούμε στη χώρα, θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των πόρων», ενώ θα διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες προκειμένου να παραμείνουν στην ύπαιθρο.

«Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και κοινωνικής συνοχής να έχουμε έναν πρωτογενή τομέα που θα διασφαλίζει την ελάχιστη διατροφική επάρκεια για τη χώρα» επισήμανε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι «προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα».

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων έργων Life, το έργο “Life PureAgroH20”, στόχος του οποίου είναι να αναπτυχθεί ένα καινοτόμο κι ενεργειακά αυτόνομο σύστημα αειφόρου διαχείρισης των υδατικών αποβλήτων και ανακύκλωσης-επαναχρησιμοποίησης του νερού. «Ο καινοτόμος αντιδραστήρας αναμένεται να προσφέρει συγκράτηση αποβλήτων κατά 99% και μείωση των αποβλήτων κατά 95%» εξήγησε ο Αλέξανδρος Σαμαράς, πρόεδρος του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), συμπληρώνοντας ότι «οι υδατικοί πόροι αποτελούν το σημαντικότερο θέμα και αγαθό που απασχολεί αυτή τη στιγμή τον κόσμο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.