Δάνεια 3 δισ. προς πώληση προωθεί η Εθνική Τράπεζα

Σε 3 δισ. ανέρχονται τα πακέτα «κόκκινων» δανείων που διαμορφώνει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για ένα πακέτο επιχειρηματικών δανείων, το γνωστό ως symbol, ύψους 2 δισ. ευρώ, με διασφαλίσεις περίπου 5.000 επιχειρηματικά ακίνητα, και επίσης 1 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια. Ο τελικός σχεδιασμός είναι τα 16 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων να διαμορφωθούν σε 10 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει, οι τράπεζες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον προωθούν τους νέους τους στόχους στους ξένους επενδυτές. Έτσι η τράπεζα τον Μάρτιο θα πραγματοποιήσει investment day στο Λονδίνο και εκεί θα ανακοινώσει τους νέους της στόχους που αφορούν την πορεία των «κόκκινων» δανείων, τις πωλήσεις θυγατρικών, τον περιορισμό του κόστους και την παρουσία της στη μεταμνημονιακή εποχή.

Το road show αυτό θα καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η νέα διοίκηση της Εθνικής ώστε να υπάρξει η δυνατότητα η διεθνής επενδυτική κοινότητα να επανακαθορίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά την τράπεζα.

Θυγατρικές
Η Εθνική Τράπεζα ξεδιπλώνει τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, επιλέγοντας να προχωρήσει τη διαδικασία δύο λύσεων που θα τρέξουν παράλληλα: Αυτές αφορούν την πώληση του 75% σε στρατηγικό επενδυτή ή την εισαγωγή στο χρηματιστήριο μιας έκδοσης IPO. Να σημειωθεί πως έχουν εμφανιστεί δύο νέοι ενδιαφερόμενοι για την Εθνική Ασφαλιστική. Σε περίπτωση που η εταιρεία τελικώς πουληθεί σε κάποιον από τους ενδιαφερόμενους αυτούς ή και άλλους, τούτο θα συντελεστεί στο β΄ εξάμηνο του 2019. Αν ωστόσο επικρατήσει η λύση της έκδοσης και εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο, τούτο θα πραγματοποιηθεί το 2020. Έτσι κι αλλιώς, η εταιρεία έχει ζητήσει διετή παράταση.

Για την Εθνική Πανγαία έχει δοθεί παράταση, ενώ η INVEL θα αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων μετά τον Μάρτιο του 2019.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ώστε να ανακαλέσει την πώληση της Stopanska Banca στη FYROM. Όμως αυτό προϋποθέτει την πώληση κάποιας άλλης θυγατρικής που θα αναπληρώσει το κενό που θα δημιουργηθεί στο εγκεκριμένο πλάνο της τράπεζας από τους θεσμούς.

Η ΕΤΕ βρίσκεται πολύ κοντά και στην πώληση της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου.

Άλλα σχέδια
Η τράπεζα προγραμματίζει να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της με νέα εθελούσια έξοδο μετά την προηγούμενη αποχώρηση 630 ατόμων, ενώ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε να βρεθεί λύση αξιοπρεπής για το ΛΕΠΕΤΕ. Η καινούργια πρόταση θα μειώσει στο 3% τη συμμετοχή της Εθνικής και προβλέπει μεταφορά των συνταξιούχων της τράπεζας στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, ενώ η τράπεζα θα συνεπικουρεί οικονομικά τη λύση με εύλογο γι’ αυτήν ποσό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.