Δεν ανησυχούν την ΕΚΤ το ισχυρό ευρώ και οι υψηλές αποδόσεις

H ανατίμηση του ευρώ και η πρόσφατη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων δεν ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επισημαίνει ο Βίτας Βασιλιάουσκας. Σε συνέντευξή του στο Reuters ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εκφράζει την άποψη πως πρόκειται για μία «φυσιολογική αντίδραση των αγορών» και όχι μία αδικαιολόγητη επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών.

Ο Βασιλιάσκουας δεν θεωρεί την αύξηση των αποδόσεων και το ισχυρό ευρώ ως εμπόδια για μία σταδιακή απόσυρση από τη χαλαρή πολιτική, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν τονίσει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ αποτελεί μία βασική πηγή κινδύνου.

«Αναφορικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία πρόκειται για μία αρκετά φυσιολογική αντίδραση… είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής οικονομίας της Ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η οικονομία βελτιώνεται και οι αγορές αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα».

Οι αγορές υπολογίζουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους, αλλά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία ή στις πιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα στο να επανεξετάσει τη στάση της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.