Δεύτερη ευκαιρία για 120 δόσεις προς Ταμεία

«Δεύτερη ευκαιρία» σε τουλάχιστον 50.000 ασφαλισμένους που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η οποία προβλέπει ότι οι οφειλέτες που έχασαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανένταξης μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020. Η βασική προϋπόθεση για την επανένταξη στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών των 120 δόσεων είναι οι οφειλέτες που θα επιλέξουν να ενταχθούν ξανά να καταβάλουν όλες τις δόσεις που έγιναν απαιτητές, καθώς και τις νέες βεβαιωμένες οφειλές που έχουν και δεν ήταν μέσα στην αρχική ρύθμιση. Η δυνατότητα αυτής της «δεύτερης ευκαιρίας» θα γίνεται έπειτα από σχετική αίτηση του οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

Επίσης, είναι πολλές οι νέες ρυθμίσεις που περιέχονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορούν συγκεκριμένες και ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων και αλλάζουν συνολικά το τοπίο της ασφαλιστικής νομοθεσίας και συνεπώς τον τρόπο ασφάλισης και συνταξιοδότησής τους. Για παράδειγμα 1,4 εκατ. μη μισθωτοί, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι και αγρότες, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα έχουν χρονικό περιθώριο καταβολής των νέων εισφορών για τον μήνα Ιανουάριο του 2020 μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Με τις νέες ρυθμίσεις απλοποιούνταιοιδιαδικασίες των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και διευκολύνονται κυρίως μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 60 ετών, μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίαςαπό 75ημέρες για τον μισθωτό σε 50και για τον μη μισθωτό από 3μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας κα ιπαροχών υγειονομικής περίθαλψης. Για τα άτομα με αναπηρία προβλέπεται ότι όσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα τυφλότηταςήεπίδομα απόλυτης αναπηρίας θα εξαιρούνται από την επιβολήτης εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ που σήμερα υπολογίζεται στα επιδόματά τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.