Διαπραγμάτευση για γερά νεύρα στις συζητήσεις για τα εργασιακά

Παραμένουν οι αποκλίσεις μετά και τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση με τους δανειστές

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς χθες -έπειτα από μία ασυνήθιστα πολύωρη συνάντηση με τους πιστωτές, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες- όλα τα «καυτά» θέματα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις παρέμειναν ανοιχτά, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητεί την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Παρών στη χθεσινή συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου με τους πιστωτές ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή συνάντηση η ελληνική κυβέρνηση είχε παραλάβει το κείμενο θέσεων των εκπροσώπων των θεσμών για όλα τα θέματα της ατζέντας των εργασιακών σχέσεων.
Έτσι, επί τέσσερις ολόκληρες ώρες οι δύο πλευρές, έχοντας πλέον ανοιχτά όλα τα «χαρτιά» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσπάθησαν να βρουν σημεία σύγκλισης, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να καταστεί δυνατό, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί σήμερα.

Ομαδικές απολύσεις
Η απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που ζητούν οι πιστωτές, μαζί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της υπουργού Εργασίας, ήταν τα τέσσερα μείζονα ζητήματα τα οποία ουσιαστικά μονοπώλησαν τη χθεσινή διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σθεναρά στην άποψή τους για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά και για την κατάργηση του θεσμού της έγκρισής τους από το υπουργείο Εργασίας.
Η κα Αχτσιόγλου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» τη διασφάλιση του «προεγκριτικού ελέγχου» στις περιπτώσεις των ομαδικών απολύσεων από ένα κεντρικό όργανο ή μια ανεξάρτητη αρχή, που θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν τις ομαδικές απολύσεις.

Επίσης, η υπουργός Εργασίας επανέφερε το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αποτελέσουν οι ομαδικές απολύσεις ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge ΑΓΕΤ – Ηρακλής.
Συνδικαλιστικός νόμος
Για το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82, οι εκπρόσωποι των θεσμών επανέφεραν το ζήτημα της άρσης της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία που ο νόμος του 1982 λειτουργεί προστατευτικά υπέρ των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Στο ζήτημα αυτό η υπουργός Εργασίας επανέλαβε τη βασική αρχή της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά την υπεράσπιση της νομιμότητας με βάση τα όσα ορίζονται στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Ουσιαστικά η κα Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία σε όλες σχεδόν τις χώρες προβλέπονται ειδικές διαδικασίες προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η καταγγελία σύμβασης εργασίας συνδικαλιστικού στελέχους δεν είναι ελεύθερη, αλλά πρέπει να προηγείται ειδική άδεια δικαστηρίου ή διοικητικού οργάνου, όπως για παράδειγμα ισχύει στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες.
Μόνο το Ηνωμένο βασίλειο δεν έχει ειδικό καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών και αρκείται στη γενικότερη αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων.

Κλαδικές συμβάσεις
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφάνισαν διαφορετική προσέγγιση και αντί της άμεσης εφαρμογής τους προτείνουν την «υπό όρους και προϋποθέσεις» επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αλλά μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και στο θέμα αυτό οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας ουσιαστικά διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς συνδέουν άμεσα την επεκτασιμότητα αυτών των συμβάσεων με τις οικονομικές δυνατότητες ενός κλάδου της οικονομίας.
Ουσιαστικά, και με αυτήν την πρότασή τους δεν απομακρύνονται ούτε στο ελάχιστο από την αρχική θέση τους που είναι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
Σκληρή είναι η στάση των εκπροσώπων των δανειστών και για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς θεωρούν ότι οι αλλαγές που επήλθαν με το δεύτερο μνημόνιο για τη νομοθετική διαμόρφωση των κατώτατων μισθών είναι «εμβληματικής σημασίας».

Η εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης
Αργά χθες το βράδυ, οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το θέμα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Η διαπραγμάτευση αφορούσε την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση των απαιτούμενων κονδυλίων (μεταξύ 570 και 760 εκατ. ευρώ) για την καθολική εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης εντός του 2017. Σημείο αναφοράς για την αναδιάρθρωση αυτή, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η «Ν», αποτελεί η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μεταξύ άλλων προτείνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ενώ θέτει υπό επανεξέταση μια σειρά επιδομάτων, όπως είναι τα κατασκηνωτικά επιδόματα, η επιδότηση κοινωνικού τουρισμού κ.λπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.