Διαρκείς οι αυξήσεις των δόσεων για την πλειονότητα των δανειοληπτών

Ο Δεκέμβριος θα είναι ο πέμπτος συνεχής μήνας αύξησης των μηνιαίων δόσεων για την πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν λάβει χρηματοδότηση με πρόγραμμα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Από τον περασμένο Αύγουστο το euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, βρίσκεται ξανά σε θετικό έδαφος και όσο αυξάνεται πάνω από το 0% ισόποσα ενισχύεται και το ετησιοποιημένο κόστος για τον οφειλέτη.

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη ζώνη του 1,90%, που σημαίνει ότι σε όλα τα δάνεια της κατηγορίας το τελικό επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 190 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο. Έτσι, για μια χορήγηση με spread 2%, το κόστος σε ετήσια βάση από το 2% μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο έχει πλέον αναρριχηθεί στο 3,9%. Σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, η δόση ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 15 ετών έχει αυξηθεί σε αυτό το διάστημα από τα 644 ευρώ στα 730 ευρώ.

Σύντομα, θα ξεπεράσει και το 4% καθώς η ανοδική πορεία του διατραπεζικού επιτοκίου θα συνεχιστεί, εν όψει και της νέας αναπροσαρμογής των δεικτών της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Με το euribor 3μήνου στο 2,30% η μηνιαία δόση θα ανέλθει στα 755 ευρώ, στο 2,50% στα 765 ευρώ και στο 3% στα 790 ευρώ. Υψηλότερα δηλαδή έως και κατά 146 ευρώ ή 22% ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου σε σύγκριση με τα μέσα του καλοκαιριού.

Από την άλλη, στην επιχειρηματική πίστη, τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, δεν υπάρχουν προς το παρόν αρρυθμίες, καθώς η οικονομία τρέχει ακόμη με υψηλούς ρυθμούς και έχει προηγηθεί μια εξαιρετική τουριστική σεζόν που τροφοδότησε πλειάδα κλάδων γύρω από το οικοσύστημα των ξενοδοχείων και των μονάδων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.