Διεθνείς πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με σαφή επίδραση από τις διεθνείς αγορές εκκινεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών προκλήσεων οδηγεί τους επενδυτές προς ασφαλέστερα «καταφύγια».

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.56), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,68% στις 832,76 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει απώλειες κατά 0,83% στις 2.182,14 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 2,28 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 18 ενισχύονται, 23 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,33% στις 811,23 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-1,64% μειώνεται κατά 1,10%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,59% κατά 1,39%, η Eurobank κατά 1,27%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,83% κατά 1,37% και η Attica Bank ΑΤΤ-2,04% κατά 1,02%.

Στο ταμπλό, η μετοχή των ΕΛΠΕ διολισθαίνει κοντά στο 1,55% ενώ πέριξ του 0,80% διαμορφώνεται η κάμψη για τις μετοχές των Folli-Follie, Jumbo, Lamda Development, ΛΑΜΔΑ-0,90% ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,05% και ΟΤΕ. ΟΤΕ-0,56% Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά 1,12%, της Viohalco κατά 1,16% και της Fourlis κατά 0,35%.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 0,5 μονάδα βάσης στο 5,537%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινείται ανοδικά κατά 1,1 μονάδα βάσης στο 3,177%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν οριακή μείωση κατά 0,4 μονάδα βάσης στις 520,7 μονάδες βάσης.

Η χρηματιστηριακή κοινότητα -ελλείψει εσωτερικών ειδήσεων- στρέφεται προς τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία ταλανίζονται από τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή για την εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος -σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση- πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προτού πέσει στη θάλασσα.

«Η σημερινή εκτόξευση μπορεί να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο παγκόσμιου κινδύνου» προειδοποίησε ο Ρoμπ Κάρνελ, αναλυτής της ING. Οι επενδυτές, στο «άκουσμα» της είδησης, στράφηκαν αμέσως σε ασφαλέστερα «καταφύγια», επιχειρώντας να περιορίσουν το επενδυτικό ρίσκο. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε έντονη ζήτηση τόσο για τα συμβόλαια χρυσού όσο και για το ιαπωνικό νόμισμα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχείρησε να θέσει στον «πάγο» τη συζήτηση για τη μείωση του χρέους και προέταξε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. «Η χώρα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους τώρα, αλλά πρέπει να εργάζεται συνεχώς για την ανταγωνιστικότητά της» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 40 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση προς τη Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+0,35% Α.Ε., δικαιώνοντας την ελληνική εταιρεία στη δικαστική διαμάχη με το σερβικό δημόσιο για την υπόθεση της RTB BOR.

Τέλος, σε 49,5 εκατ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με έκθεση της Επενδυτικής Τράπεζας, να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η IBG, επίσης, διατηρεί τη σύσταση «neutral» και την τιμή – στόχο στα 7,1 ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.