Στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας και της Ευρώπης υπάρχει κάτι αντιφατικό: Από τη μια προσπαθούμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας, επενδύοντας μάλιστα τεράστια ποσά στα σχετικά προγράμματα ώστε να ρίξουμε τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και να κάνουμε πιο εύκολα την ενεργειακή μετάβαση προς πράσινες πηγές.
Από την άλλη, όμως, αυτό συνιστά πρόβλημα για τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που βλέπουν ουσιαστικά το προϊόν που πωλούν να μην έχει αγοραστές.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, η ζήτηση ακολούθησε αντίστροφη πορεία και παρέμεινε στάσιμη. Ως αποτέλεσμα, τις ημέρες και τις ώρες που οι ΑΠΕ κορυφώνουν την παραγωγή τους, δεν υπάρχει αρκετή ανάγκη για το ρεύμα που παράγουν με φυσικό αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών.
Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αυτές αναζητούν τρόπους να αυξηθεί η ζήτηση και ένας τομέας όπου μπορούν να βρουν διέξοδο είναι τα κέντρα δεδομένων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κλάδου της πληροφορικής.
Σύμφωνα με έκθεση που ετοίμασε η αμερικανική Goldman Sachs εκ μέρους μεγάλου εγχώριου παίκτη της ενέργειας, στην Ευρώπη η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και των κέντρων δεδομένων έχει τα φόντα να αυξήσει δραματικά τη ζήτηση για ρεύμα τα επόμενα χρόνια. Οι συντάκτες υπολογίζουν ότι η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 42-48% μέχρι το 2032.
Ως εκ τούτου, έχει νόημα για τους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρισμού να επενδύσουν στα κέντρα δεδομένων και να αποκτήσουν έτσι παρουσία και στις δύο πλευρές, ως παραγωγός και καταναλωτής.
Η Goldman εκτιμά ότι ως αποτέλεσμα των εξελίξεων, τα IRR των επενδύσεων ΑΠΕ σε πολιτείες των ΗΠΑ που φιλοξενούν πολλά κέντρα δεδομένων έχουν αυξηθεί στο 8-10% πλέον και αναμένεται να συμβεί το ίδιο και στην Ευρώπη εντός της επόμενης διετίας.
Ήδη εγχώριοι καθετοποιημένοι παίκτες, όπως η ΔΕΗ, τοποθετούνται κατάλληλα για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες. Η επιχείρηση ανακοίνωσε το Μάρτιο την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα data center δυναμικότητας 25 MW, ενώ διευρύνει και την παρουσία της στις τηλεπικοινωνίες με ένα ευρύ δίκτυο οπτικών ινών.
Κατ’ επέκταση, όλα δείχνουν ότι το τοπίο αλλάζει και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες μέσω των συνεργειών ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς.
Πηγή: newsit.gr