Δημοσιονομικό πρόγραμμα και χρέος στο EuroWorking Group

Η αποτίμηση της πρώτης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της Ελλάδος και ζητήματα σχετικά με την ενεργοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup του Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του EuroWorking Group (EWG), όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Δεδομένου ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των ευρωπαϊκών θεσμών θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο EuroWorking Group θα γίνει μια ενημέρωση για τις συζητήσεις Ελλάδος – θεσμών σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο. Βάρος δε θα δοθεί στην προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο του EWG θα βρεθεί και το πώς και πότε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αποφασίσει τις επεκτάσεις της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των ομολόγων του EFSF, το πώς θα τρέξει η διαδικασία επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMPs και ANFAs) και παρεμφερή ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επομένων εβδομάδων το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγκρίνει την επέκταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά δέκα χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά δέκα χρόνια. Για τα κέρδη από τα ομολόγα SMPs και ANFAs η διαδικασία είναι πιο σύνθετη. Θα πρέπει πρώτα να δημοσιευτεί η θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης και ύστερα να αρχίσουν να εκταμιεύονται.

Τα κέρδη θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση πως οι θεσμοί θα δίνουν το καλώς έχειν. Πιο απλά, εάν το Δεκέμβριο δεν υπάρξει θετική έκθεση προόδου τότε τα 600 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε κανονικά να λάβει η Ελλάδα από τα κέρδη των SMPs και ANFAs δεν θα εκταμιευτούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.