Δυσβάσταχτο το κόστος της εκπαίδευσης για 9/10 ελληνικά νοικοκυριά

Σχεδόν εννέα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολεύονται να σηκώσουν το βάρος από το κόστος της εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat. Οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγαλύτερη πίεση μεταξύ των Ευρωπαίων σε αυτό το πεδίο, ενώ σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν επίσης Κύπριοι, Ρουμάνοι και Κροάτες.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, συνολικά στην Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών, η πλειονότητα (59%) των νοικοκυριών μπορούσαν το 2016 να αντεπεξέλθουν στο κόστος της επίσημης εκπαίδευσης σχετικά εύκολα (26%), εύκολα (20%) ή πολύ εύκολα (13%). Το 41% των νοικοκυριών, ωστόσο, δήλωνε μερική (22%), μέτρια (12%) ή μεγάλη (7%) δυσκολία να σηκώσει το σχετικό βάρος.

Στο κόστος περιλαμβάνονται δίδακτρα, βιβλία, κόστη εξετάσεων, σχολικά ταξίδια και άλλα αναγκαία έξοδα για μαθητές και φοιτητές. Η εικόνα είναι πιο ζοφερή στους «συνήθεις υπόπτους». Στην Ελλάδα το 89% των νοικοκυριών σηκώνουν με δυσκολία το βάρος, στην Κύπρο το 82%, στη Ρουμανία το 78% και στην Κροατία το 77%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Φινλανδία, όπου για το 87% των νοικοκυριών το κόστος της εκπαίδευσης είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Ακολουθούν η Σουηδία και η Γερμανία με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι στο 85%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.