Ε.Ε.: Οι πρωτοπόρες χώρες στην καινοτομία

Οι επιδόσεις της Ε.Ε. στην καινοτομία συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε παγκόσμια κλίμακα, όπως προκύπτει από τον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας του 2018, που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή από την Επιτροπή.

Κάθε χρόνο, η Επιτροπή δημοσιεύει μια συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων καινοτομίας των κρατών μελών και τις συγκρίνει με διεθνείς ανταγωνιστές. Τα στοιχεία αυτά βοηθούν τα κράτη μέλη, αλλά και την Ε.Ε. στο σύνολό της, να προσδιορίσουν τους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους.

Η φετινή έκδοση του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας δείχνει μια θετική τάση στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., και ιδίως στη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία, ενώ η Σουηδία παραμένει στην κορυφή της Ε.Ε. όσον αφορά την καινοτομία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ε.Ε. μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από βασικούς ανταγωνιστές, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η εξάλειψη αυτού του χάσματος καινοτομίας και η διατήρηση του προβαδίσματος έναντι της Κίνας θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού δυναμικού καινοτομίας.

Βασικά συμπεράσματα

Η Σουηδία βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο, που εντάσσεται φέτος στην ομάδα των κορυφαίων στην καινοτομία. Η Γερμανία βρέθηκε εκτός της ομάδας των ισχυρών φορέων καινοτομίας.
Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις της Ε.Ε. στην καινοτομία βελτιώθηκαν κατά 5,8% από το 2010. Κατά τα τελευταία 8 έτη, οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας βελτιώθηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ και επιδεινώθηκαν σε δέκα. Τη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσιάζουν η Λιθουανία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τη μεγαλύτερη επιδείνωση η Κύπρος και η Ρουμανία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ε.Ε. μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ε.Ε. διατηρεί προβάδισμα σε σχέση με την Κίνα, αλλά αυτό το προβάδισμα μειώνεται με ταχείς ρυθμούς καθώς η Κίνα βελτίωσε τις επιδόσεις της σχεδόν τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι η ΕΕ. Σε σχέση με τη Νότια Κορέα, η ΕΕ έχει μείνει πίσω αλλά αναμένεται να πλησιάσει σταδιακά τα προσεχή χρόνια.

Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρώτη θέση στην Ε.Ε. κατέχουν:
η Δανία για τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον·
το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας·
η Γαλλία για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη·
η Ιρλανδία για την καινοτομία στις ΜΜΕ και τον αντίκτυπο στην απασχόληση και τις πωλήσεις·
το Βέλγιο για τις διασυνδέσεις και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας.

Οι επιδόσεις στην καινοτομία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, στους ανθρώπινους πόρους και στην ελκυστικότητα των συστημάτων έρευνας, ιδίως μέσω διεθνών συνδημοσιεύσεων.
Οι δημόσιες δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2010.
Για την επόμενη διετία αναμένεται βελτίωση κατά 6% στις γενικές επιδόσεις της Ε.Ε. ως προς την καινοτομία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.