Έκδοση 12μηνου εντόκου έπειτα από οκτώ χρόνια

Την έκδοση και διάθεση εντόκου γραμματίου 12μηνης διάρκειας για πρώτη φορά μετά το 2010 αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη και εντός της ημέρας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση αποσκοπεί στην άντληση ενός δισ. ευρώ, ενώ κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν ότι το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο θα καταστεί εφικτό να συγκρατηθεί στο επίπεδο του 1,5% ή και ακόμη χαμηλότερα. Πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου κρύβεται η πρόθεση να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η καμπύλη επιτοκίων, αλλά και να περιοριστεί ο αριθμός των εκδόσεων από έντοκα γραμμάτια κατά κύριο λόγο 3μηνης και δευτερευόντως εξάμηνης διάρκειας.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, η απόδοση, ακόμη κι αν φρν πέσει κάτω από το όριο του 1,5%, θα θεωρηθεί πολύ ικανοποιητική.

Εκτός από το καθαρά οικονομικό σκέλος της συγκεκριμένης κίνησης, πίσω από την έκδοση του εντόκου γραμματίου ετήσιας διάρκειας κρύβεται και ένα «επικοινωνιακό στοιχείο». Ο ΟΔΔΗΧ θα επιστρέψει στο συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν ύστερα από ακριβώς 8 χρόνια. Το γεγονός ότι το τελευταίο έντοκο ετήσιας διάρκειας είχε «κουπόνι» 4,85% και ότι τώρα η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί με περίπου 1,5% εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα ακόμη «μήνυμα» ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο της εξόδου από τα μνημόνια.

Χθες, υποβλήθηκαν και οι συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο την Τετάρτη. Η Ελλάδα άντλησε 1,3 δισ. ευρώ με την απόδοση της συγκεκριμένης έκδοσης να αυξάνεται οριακά στο 1,05% έναντι 0,99% που ήταν η απόδοση της αντίστοιχης έκδοσης στις 7 Φεβρουαρίου.

Το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν θα επιδιώξει να αντλήσει πάνω από ένα δισ. ευρώ μέσα από το ετήσιο έντοκο (παρά το γεγονός ότι το υπόλοιπο των τρίμηνων είναι μεγαλύτερο) εκτιμάται πως αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα για την αγορά – ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας.

Στο πλάνο του ΟΔΔΗΧ, πέρα από την αντικατάσταση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, αλλά και τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων, υπάρχουν και δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων μέχρι τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

«Γενική πρόβα» εν όψει της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές από τον Αύγουστο και μετά εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η έκδοση ομολόγου 10ετούς διάρκειας για την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, τηρείται στάση αναμονής, καθώς η αύξηση των αποδόσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες δεν επιτρέπει κάποια κίνηση «εδώ και τώρα».

Στον ΟΔΔΗΧ συνδέουν την επόμενη έκδοση ομολόγου με την πορεία των αποδόσεων και εκτιμούν ότι αυτή θα γίνει μόλις η απόδοση του 7ετούς υποχωρήσει αισθητά κάτω από το 3,5%, που ήταν το επιτόκιο που δανείστηκε η Ελλάδα τα τρία δισ. ευρώ πριν από μερικές εβδομάδες.

Το ΔΝΤ στο επίκεντρο
Συνάντηση διάρκειας μισής ώρας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία των διαπραγματεύσεων για την 4η αξιολόγηση, τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ελληνική υπόθεση αναμένεται να ενταθεί, καθώς το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με το αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Ισχυρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα
Δυναμική επιστροφή των επενδυτών στην αγορά ελληνικού χρέους, με το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον να οδηγεί σε εντυπωσιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ και σε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 4,12%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου να περιορίζεται στις 372 μονάδες βάσης. Μικρή αποκλιμάκωση και στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων, με την απόδοση του πενταετούς ομολόγου (λήξης το 2023) στο 3,40%.

Με το ελληνικό κρατικό χρέος να επιστρέφει και πάλι στο ραντάρ των επενδυτών -έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης των οίκων αξιολόγησης και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη, λίγους μήνες πριν από την έξοδο από το μνημόνιο- ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε χθες στα 86 εκατ. ευρώ, διπλάσιος σε σύγκριση με τον όγκο 42 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης και εντυπωσιακά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον μέσο ημερήσιο τζίρο των προηγουμένων μηνών, που κυμαινόταν στα 5 έως 7 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.