EKT: Με πιο αργά βήματα η ανάκαμψη του πληθωρισμού

Με βραδύτερους των αρχικών εκτιμήσεων ρυθμούς θα ανακάμψει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, εκτιμούν οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αναθεωρούν ελαφρώς πιο τα επάνω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη.

Όπως προκύπτει από την έρευνα ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 1,6% την επόμενη χρονιά και στο 1,7% το 2020, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,7% και 1,8% αντίστοιχα. Υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 1,9%, δηλαδή στον επίσημο στόχο της ΕΚΤ, τον θέλει κοντά 2%, το 2022.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, οι ειδικοί βλέπουν ρυθμούς 2,4% φέτος και 2% το 2019 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3% και 1,9% αντίστοιχα. Είναι ωστόσο πιο απαισιόδοξοι για το 2020, οπότε και αναμένουν η Ευρωζώνη να κατεβάσει ταχύτητα στο 1,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%.

Ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σημείωσε πως τα δεδομένα εξακολουθούν να στηρίζουν την εκτίμηση για ανάκαμψη του πληθωρισμού, αλλά παραδέχθηκε ότι η επιστροφή του στο στόχο θα έρθει με πιο αργά βήματα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.