ΕΚΤ: Πόσο απέχει η πόρτα της εξόδου;

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν συγκεντρωθεί στον γυάλινο πύργο της Φραγκφούρτης και εξετάζουν προσεχτικά τα επόμενα βήματά τους.

Πιθανότατα είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, το ένα με επικεφαλής τον πρόεδρο, Μάριο Ντράγκι, και το άλλο με τον πιθανό διάδοχό του και μόνιμο «αντίπαλο», τον διοικητή της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν. Το ποιός θα επικρατήσει θα καθορίσει και το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η έξοδος από την υπερβολικά χαλαρή πολιτική.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα ή το ύψος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή στο μέτωπο των επιτοκίων. Το παιχνίδι παίζεται στη ρητορική. Από τη φρασεολογία, που θα χρησιμοποιηθεί στην ανακοίνωση και κυρίως από τα όσα θα επισημάνει ο Μάριο Ντράγκι, θα διαφανεί προς τα που κλίνει η κεντρική τράπεζα.

Είναι βέβαιο ότι ο ίδιος ο Ντράγκι, σταθερά στο ρόλο του «περιστεριού», δεν θέλει να βιαστεί να αποσύρει τα στηρίγματα στην ανάκαμψη. Δεν πιέζεται άλλωστε από τον πληθωρισμό, όπως συμβαίνει με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ. Ακόμη, όμως, και η άλλη πλευρά, δηλαδή τα «γεράκια» στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου, μάλλον αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν νέα δεδομένα, που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, η πολιτική ρευστότητα στην Ιταλία (και η αναμφίβολη ευρωσκεπτικιστική στροφή των πολιτών της) και η πτώση στις μετοχικές τιμές των τραπεζών συνθέτουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ρίσκου.

Οι προκλήσεις δεν μπορούν να ανακόψουν πλήρως το δρόμο προς την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση, μπορούν, όμως, να αναγκάσουν την ΕΚΤ να κινηθεί με αργά, μικρά βήματα.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14:30 ώρα Ελλάδος, ενώ μία ώρα αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.