Ελλάδα: Οι γυναίκες το 29% των σπουδαστών, αλλά μόλις το 11% των απασχολούμενων στον κλάδο ICT

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι σπουδάζουν στον κλάδο Τεχνολογίας της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ICT) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις γυναίκες να αποτελούν ισχνή μειοψηφία. Το ποσοσό των γυναικών σπουδαστριών στις σχολές ICT της κοινότητας είναι μόλις 16,7%, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, που αφορούν το 2016, και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (29%). Πρώτη στη συμμετοχή γυναικών στις σπουδές στον κλάδο των ICT είναι η Βουλγαρία (33%), ακολουθεί η Ρουμανία (31%), η χώρα μας με τη Σουηδία μοιράζονται την τρίτη θέση και ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα, με ποσοστό 26% είναι η Κύπρος.

Παρόμοιο είναι το μοτίβο, που παρατηρείται στην αγορά εργασίας. Περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται ανά την Ε.Ε. ως ειδικοί των ICT. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες είναι το 17,2% (1,4 εκατομμύριο) του συνόλου. Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών καταγράφονται και πάλι στη Βουλγαρία (26,5%), ενώ ακολουθούν η Ρουμανία και η Λιθουανία (έκαστη με 25,7%).

Στην Ελλάδα παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε επίπεδο σπουδών, η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι άκρως απογοητευτική. Η χώρα μας εμφανίζει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 28 κρατών-μελών, με τις γυναίκες να είναι μόλις το 11% των απασχολούμενων ειδικών. Ποσοστά κάτω του 10% καταγράφονται μόνο στην Τσεχία και την Ουγγαρία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.