Ελληνικά oμόλογα: Αναταράξεις… πέντε αστέρων απογειώνουν τις αποδόσεις

Έντονη αναταραχή επικρατεί σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους, με τα ιταλικά, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα να δέχονται σφυροκόπημα. Στην Αθήνα η επίμονη αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει η έξοδος από το πρόγραμμα και την επόμενη ημέρα έχει το τελευταίο διάστημα θέσει υπό πίεση τα ομόλογα, ρίχνοντας τις τιμές και ανεβάζοντας τις αποδόσεις. Σήμερα ωστόσο έχουμε απροσδόκητα μεγάλη άνοδο, η οποία και αποδίδεται μέχρι στιγμής στη μετάδοση του ιταλικού ιού.

Προσχέδιο προγράμματος κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα, που είδε το φως της δημοσιότητας, κάνει μεταξύ άλλων λόγο για διαγραφή χρέους από την ΕΚΤ και κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αν και τα δύο κόμματα προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, τονίζοντας πως πρόκειται για «παλαιότερη εκδοχή», που έχει αναθεωρηθεί, δεν απέτρεψαν το σφυροκόπημα των ομολόγων.

Υπό τις συνθήκες αυτές η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που χθες ήταν στο 4,09%, εκτινάχθηκε σήμερα έως και το 4,35%, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Τα στοιχεία του Bloomberg δειχνουν αυτή την ώρα την απόδοση στο 4,29% και πάλι αυξημένη κατά περισσότερο από 20 μονάδες βάσης, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, που είχε καταγράψει το πρακτορείο. Παράλληλα η απόδοση του πενταετούς ανέρχεται στο 3,32% από 3,09%, ενώ η απόδοση του επταετούς ενισχύεται στο 4,023%.

Την ίδια ώρα η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 8 μονάδες βάσης, στο 2,03%. Υπερβαίνει το 2% για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου καταγράφει άνοδο 10 μονάδων βάσης, στο 0,02%. Υπερβαίνει το μηδέν για πρώτη φορά από το Μάιο του 2017.

Έντονη νευρικότητα επικρατεί σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες.

Στις 13:40 ώρα Ελλάδος ο FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει πτώση σχεδόν 1,8%, με τον επιμέρους δείκτη των τραπεζών να κάνει «βουτιά» 2,7%. Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 εμφανίζεται σχεδόν αμετάβλητος στις 392 μονάδες. Ελαφρά άνοδο παρουσιάζουν FTSE 100 και Dax σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη, ενώ οριακές είναι οι απώλειες για τον CAC 40 στο Παρίσι.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί ελαφρά (0,4%) στις 796,29 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει επίσης πτώση 0,4%, εκείνος της μεσαίας ενισχύεται οριακά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί περισσότερο από 1%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36,6 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.