Ενεργοποίηση κατασχέσεων για οφειλές 500 ευρώ και άνω

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, άνω των 500 ευρώ, που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν όλα τα μέτρα του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, αλλά και κατάσχεση ακινήτων.

Εκτός των συγκεκριμένων μάλιστα μέτρων είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Τα ανωτέρω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στον νέο οδηγό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος περιέχει ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα τα φορολογικά θέματα (φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΦΠΑ, ακίνητα κ.λπ.), καθώς και διευκρινίσεις για θέματα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Αποτελεί άλλωστε μεγάλο «στοίχημα» και φέτος για τον διοικητή της ΑΑΔΔ Γ. Πιτσιλή η είσπραξη σημαντικού μέρους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που φουσκώνουν κάθε μήνα επικίνδυνα, αλλά και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η αύξηση των δημοσίων εσόδων για τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, οι ανάγκες του οποίου είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

1. Ποια είναι η προδικασία πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης;

Για οφειλές για τις οποίες αποκτάται εκτελεστός τίτλος από 1/1/2014 και εξής και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ), καθώς και του ν.δ. 356/1974 (Α’ 90) (ΚΕΔΕ), πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας κατ’ άρθρο 47 και 7 των ανωτέρω νόμων, αντίστοιχα, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη της οφειλής, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να παρακάμψει την τήρηση της ανωτέρω προδιαδικασίας;

Ναι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του επείγοντος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατ’ άρθρο 49 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ) και κατ’ άρθρο 8 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ).

3. Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου;

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.

4. Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;

Όχι.

5. Πότε υποχρεούται ο προϊστάμενος ΔΟΥ να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού;

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα (40) ημερών και το αργότερο σε τέσσερις (4) μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημε

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.