Έως 30 ημέρες οι αναστολές συμβάσεων για Ιούνιο και Ιούλιο

Για έως και 30 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο θα μπορούν εντός Ιουνίου ή και Ιουλίου να παρατείνουν τις αναστολές εργαζομένων τους ή να θέσουν νέους μισθωτούς σε αναστολή οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Ισχύει νέα ρήτρα προστασίας, η οποία φτάνει κατ’ απώτατο όριο έως τα τέλη Αυγούστου. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

 

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους

  • Τουρισμού,
  • Μεταφορών,
  • Πολιτισμού και
  • Αθλητισμού

και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριάντα 30 ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης.7.2020.

Το ίδιο ακριβώς πλαίσιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά μόνο μέχρι της 30ης Ιουνίου 2020. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ που αντιστοιχεί στις τριάντα (30) ημέρες και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

 

Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση των ανωτέρω μέτρων  και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η.7.2020 και την 30η.6.2020 αντίστοιχα, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Εργαζόμενοι που διατελούν σε άδεια

Με άλλη ρύθμιση εντάσσονται στην αποζημίωση ειδικού σκοπού μισθωτοί σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής, αλλά είχαν εξαιρεθεί από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης ως διατελούντες σε νόμιμη άδεια, όπως άδεια ασθενείας, άδεια μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

Τώρα καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον η άδειά τους έληξε κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής. Δικαιούνται αποζημίωση για το χρονικό διάστημα από την 1η.5.2020 μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το πόσο που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες και ανέρχεται στα πεντακόσια τριάντα τέσσερα (534) ευρώ.

Παράταση της αναστολής προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου

Στο άρθρο δεύτερο της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75), όπως κυρώθηκε με τον ν. 4684/2020 (Α’ 86) προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

 

«4. α) Οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις, με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που παρατίθενται στον πίνακα της παρούσας, οι οποίες ανεστάλησαν σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1, κατόπιν της ηλεκτρονικής διαβίβασης και γνωστοποίησής τους στην ειδική σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της περ. β’ της παρ. 1, αναστέλλονται κατά επιπλέον εξήντα (60) ημέρες.

ΚΑΔ    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

55.10  Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

55.20  Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

55.30  Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα

55.90.19       Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.

79.11  Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων

79.12  Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών

79.90  Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

β) Για τους κομιστές αξιογράφων, οι οποίοι κατά την έκδοση της παρούσας, δεν δραστηριοποιούνται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) της περ. (α), εάν το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται, σύμφωνα με την περ. (α), είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση είτε τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, είτε με βάση τις αντίστοιχες δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει ο κύκλος εργασιών τους αν δεν υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α., παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) έως τις 30.9.2020.

Ομοίως, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών έως τις 30.9.2020. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά για την εφαρμογή του παρόντος, οι διαδικασίες αποστολής ή διαβίβασής τους στη Φορολογική Διοίκηση από τους φορολογούμενους ή τρίτους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.