Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών έως 350 ευρώ για τα «μπλοκάκια» – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Επιδότηση με έως και 350 ευρώ το μήνα για την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αφορά όσους εργοδότες «μετατρέψουν» τους αμειβόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

Επίσης, η απόφαση ορίζει ότι το ανώτατο όριο ποσού επιχορήγησης για το Δώρο Χριστουγέννων ορίζεται σε 350 ευρώ και για το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας σε 175 ευρώ. Το όριο των 350 ευρώ θα αφορά μόνο σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και είναι σχεδιασμένο να καλύψει τις ανάγκες περίπου 40.000 εργαζομένων που σήμερα αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα θα βαρύνει το προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ με το ποσό των εκατόν πενήντα έξι εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (156.800.000,00€) για την τριετία 2018-2020.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του προγράμματος:

Το πρόγραμμα επιδότησης με έως 350 ευρώ θα αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για 12 μήνες, σε όσους εργοδότες επιλέξουν να «μετατρέψουν» τον αμειβόμενο με μπλοκάκι σε μισθωτό εργαζόμενο.
Το πρόγραμμα θα διαρκεί συνολικά 18 μήνες, επειδή μετά το 12μηνο θα υπάρχει η δέσμευση του εργοδότη να διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας.
Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις μειώσουν το προσωπικό που υπήρχε πριν την επιδότηση θα πρέπει να το αντικαταστήσουν μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών.
Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα και οι άδειες των εργαζομένων.
Προσοχή! Οι επιχορηγούμενοι δεν πρέπει να ασκούν άλλο επάγγελμα ή να έχουν άλλη δραστηριότητα. Εάν έχουν άλλη δραστηριότητα τότε η επιχορήγηση τους θα διακόπτεται και θα αναζητούνται τα χρήματα της επιδότησης.
Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 156,8 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να εξαντληθούν τα σχετικά κονδύλια.
Επισημαίνεται ότι από το πρόγραμμα αποκλείονται επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων υπάρχουν εκκρεμότητες ανάκτησης από μέρους του δημοσίου άλλων κρατικών ενισχύσεων.
Επίσης, αποκλείονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλιεία, νυχτερινά κέντρα, εποχικές επιχειρήσεις κ.ά.

Ποιοι αμειβόμενοι με μπλοκάκι μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εργαζόμενοι σε δύο (2) εργοδότες κατά ανώτατο όριο, ασφαλιζόμενοι πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, εφόσον:

α) η ασφάλιση τους εντάσσεται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016.
β) Η σύμβαση με τις αντισυμβαλλόμενες δικαιούχους επιχειρήσεις της παραπάνω παραγράφου, βρίσκεται σε ισχύ και έχει αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα του δια δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
γ) μετατραπεί η παραπάνω σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
δ) δεν παρείχαν εξαρτημένη εργασία στον ίδιο εργοδότη το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.