Επιστροφή της Ελλάδας σε «σώφρον δημοσιονομικό μονοπάτι» ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί

Στην ανάγκη επιστροφής της Ελλάδας σε ένα «σώφρον δημοσιονομικό μονοπάτι» εστίασαν οι επικεφαλής των κλιμακίων των ευρωπαϊκών θεσμών μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Economist με τίτλο βιώσιμη χρηματοδότηση σε αβέβαιους καιρούς.

Ο Πάολο Φιορέτι ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής της Ελλάδας σε ένα «σώφρον δημοσιονομικό μονοπάτι», υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα απόνερα της διεθνούς κρίσης θα φέρουν χαμηλότερη ανάπτυξη, ή και μικρή ύφεση, το διάστημα που θα ακολουθήσει και άρα συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση ιδανικά να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο φέτος ώστε να είναι σε θέση να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023.

Εξάλλου, ενθάρρυνε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, ως καταλυτικό στοιχείο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία χαρακτήρισε εφικτή, πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Προέτρεψε για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες – προειδοποίησε ότι λόγω της διεθνούς κρίσης ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των NPLs το επόμενο διάστημα – αλλά και για επιπλέον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης σε τομείς όπως η δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το στέλεχος του ESM μέχρι στιγμής, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει αισθητά μετά την πανδημία, διατηρώντας τη δυναμική που απέκτησε χάρη στη βελτιωμένη χρηματοοικονομική της εικόνα, μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα των προηγούμενων ετών.

Ο Μάρτιν Μπίτσερμποχ, επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα τόνισε πως η χώρα μας αντιμετώπισε περιόδους οικονομικής αστάθειας στο παρελθόν, αλλά αυτές οι νέες πηγές ευαισθησίας φαίνονται διαφορετικές, καθοδηγούμενες περισσότερο από εξωτερικούς παράγοντες.

Για τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα του ενεργητικού τους και πως θα πρέπει να διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας ώστε να μπορούν να απορροφούν πιθανές ζημίες. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων οι οποίες αφενός θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και των μεταρρυθμίσεων, αφετέρου θα βοηθήσουν τη χώρα να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Τζούλια Λέντβάι, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό της μομέντουμ, γεγονός που συνδέεται και με τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Αναφερόμενη στις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επεσήμανε ότι μειώθηκαν ουσιαστικά, από 40,6% το 2019 σε 12,1% σήμερα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «σημαντικό απόθεμα χρέους παραμένει στην οικονομία», σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2021 στα χέρια των servicers βρισκόταν χρέος ύψους 79,7 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 40% του ΑΕΠ.

«Το μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μένει ακόμα να γίνει», σχολίασε , προσθέτοντας ότι η απομόχλευση χρέους είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγεί σε παρατεταμένες περιόδους υποεπένδυσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.