Επιτόκια – Επιδότηση: Σήμα για ολοκλήρωση της διαδικασίας για στήριξη ευπαθών δανειοληπτών

Σήμα στους δανειολήπτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης στο σχήμα ανέφερε στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1 το πρωί του Σαββάτου (18/03) ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τις αυξήσεις των δόσεων στα δάνεια, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε συγκεκριμένα πως «ειδικά για τα δάνεια, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σήμερα, 4.500 δανειολήπτες έχουν αξιοποιήσει τον μηχανισμό, οι 300 τις τελευταίες 10 ημέρες. Αίτηση έχουν υποβάλλει 36.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 28.000 δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία. Θα τους στείλουν επιστολή την Δευτέρα οι τράπεζες, ώστε να ολοκληρώσουν την διαδικασία, καθώς μεταξύ άλλων, οι τράπεζες επωμίζονται την μισή αύξηση στις δόσεις των δανείων τους».

Σημειώνεται ότι με βάση το σχέδιο στήριξης των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών που συμφωνήθηκε στον κύκλο συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων, ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία, οι τράπεζες προχωρούν με ίδιες δαπάνες μέσω πλατφόρμας που υποδέχεται τα αιτήματα των δικαιούχων, δράση για την στήριξης ευπαθών ομάδων. Έτσι, από την 1η Φεβρουαρίου 2023, οι δανειολήπτες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη πλατφόρμα (στο link https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete), προκειμένου να τύχουν της σχετικής στήριξης, με πρώτο βήμα την έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευαλώτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο. Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, θα καλυφθεί στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών, όπως έχει ανακοινωθεί σχετικά.

Παράλληλα, με βάση όσα έχουν αναφερθεί, “το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξιοποιεί τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ιδιωτών, ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, και προβαίνει σε σειρά διμερών ρυθμίσεων στηρίζοντας δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν παροδικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.